Botrány az egészségügyben: Kemény korlátozást vezetnek be, az egész országot érinti ez a probléma

Nagy a baj.

Korlátozzák a hazai laboratóriumi vizsgálatokat – derült ki egy levélből, amelyet néhány Pest megyei háziorvosnak küldtek.

Az intézkedés szerint, háziorvosok egyszerre maximum tizenöt különböző laboratóriumi elemet kérhetnek, és a sürgős vizsgálatokat is korlátozzák, amelyek indoklását a jövőben a laborszolgáltató orvosigazgatója hagyja jóvá.

Ezt a szabályozást a laborvizsgálatok finanszírozásának problémái miatt hozták be. A laborvizsgálatok a Teljesítmény Volumen Korlát (TVK) hatálya alá tartoznak, és a TVK feletti teljesítmény minimális finanszírozást kap. A laborszolgáltatóknak veszteséget okoz a túlteljesítés, amelynek aránya az év első öt hónapjában 804 százalékos volt.

A korlátozások nem csak országos szintűek, de jelentős nyomást gyakorolnak az egész egészségügyi ellátóhálózatra.

Ráadásul a háziorvosoknak többletmunkát és jogkör szűkítést jelent, a sürgős vizsgálatok adminisztratív terheit pedig tovább nehezítik, ezzel további ellátási problémákat generálva.

Közben a vizsgálatok korlátozása a prevenciós tevékenységet is hátráltatja. Az indikátorrendszer hatásait az egészségügyi államtitkár nem látta át, ami komoly veszélyeket és további drasztikus megszorításokat jelent a betegek számára.

Meg kell jegyezni, hogy az államosítás további területeket érint majd, beleértve a képalkotó diagnosztikát (CT, MR) is, ami komoly hozzáférés kiesést eredményezhet.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek