Sorra mondanak fel az egyik nagyvárosi gimnáziumban a pedagógusok Pintérék státusztörvénye miatt

Nem tűrnek tovább.

A nyolc matematika szakos tanár közül összesen öten hagyják el a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium tanári karát – erősítette meg mindezt Simonné Baranyai Zsuzsanna a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Vas megyei elnöke, az iskola egyik tanára a nyugat.hu-nak.

A pedagógus elmondta: a közelmúltban összesen három matekszakos tanár mondott fel, ketten pedig a jövő héten fogják benyújtani lemondásukat – mindannyian a héten elfogadott státusztörvény miatt.

A tankerület ugyanakkor úgy látja, „ez egy természetes folyamat„.

„A Szombathelyi Tankerületi Központ által fenntartott intézmények egyikéből sem jeleztek a mai napig jelentős, a korábbi évektől érzékelhetően eltérő számú lemondási szándékot a pedagógusok részéről. Általában nyáron vált munkahelyet a legtöbb pedagógus,

ez minden évben általános jelenség”

– fogalmazott a Szombathelyi Tankerületi Központ a felmondásokról elsőként beszámoló Szombathelyi Televíziónak.

Közleményükben hozzátették azt is, szerintük a tanév „a szokott rendben fog elindulni”.

A felmondott matekszakos tanárok ügyében a lap kereste az iskolát is. Az intézmény azt a tájékoztatást adta, hogy a nyári szabadságolások miatt legkorábban csak július 19-én (vagyis közel két hét múlva) tudnak csak nyilatkozni.

A törvény értelmében:

  • a tanév július 15-ig meghosszabbítható, ha előre látott okokból nem lehet a tananyagot leadni.
  • Megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya – helyette a kormány a foglalkoztatotti jogviszonyt vezeti be.
  • A pedagógusokat és a gyermekeket pedig bármikor átvezényelhetik másik intézménybe, ha az állami fenntartású intézmény működése bármely ok miatt nem lenne biztosítható.

Rétvári Bence államtitkár azt mondta, „folyamatosan egyeztettek” a pedagógus-szakszervezetekkel, szerinte a törvény „csak jó lesz” a pedagógusoknak, akik teljesítményük alapján kapják majd a fizetést.

Pintér Sándor belügyminiszter pedig a törvény elfogadása után azt mondta, hogy „a tanárok egészségesek és jól érzik magukat”.

A törvény ellen folyamatosan tüntettek az érintettek és a szakszervezetek is. Szombathelyen legutóbb júniusban, amikor jelképesen eltemették a magyar közoktatást.

A törvény elfogadása előtt ötezer pedagógus jelezte: amennyiben a döntéshozók megszavazzák a törvényt, felmondanak. A bosszútörvényt Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön aláírta, és az 2024. január 1-jén lép hatályba.

Valódi Hírek