Kemény csörte a nagyhalak között: A Kúria elnöke olyat tett, amire eddig álmában sem gondolt

Már hónapok óta érezhető a feszültség.

Komoly feszültség alakult ki Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Senyei György, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke között: utóbbi ugyanis egy lehallgatott telefonbeszélgetésben kritizálta Varga Zs. médiapolitikáját Schadl Györgynek, a végrehajtók volt elnökének – írta a 444.hu pénteken.

A Kúria elnöke egy tényszerű újságcikkre reagált, amire Senyei azt mondta:

„Most egy Telex-cikknek miért kell a Kúria elnökének odab*szni?”

A beszélgetésre még februárban derült fény, júniusban pedig hatályba lépett az igazságügyi reform, amely átrendezte a bírói erőviszonyokat: Varga Zs. például nem választható újra elnöknek, és bár szabálymódosítások nyomán megtarthatta pozícióját, tekintélye csökkent.

Egy május végi határozatban Senyei

megszüntetett 3 régóta üres kúriai bírói állást,

amelyek után a Kúria felvette a költségvetési támogatást, ellenben pályázatot nem írt ki a pozíciók betöltésére.

Emellett külön

kiemelt egy pontatlanságot a Kúria elnökének átiratában,

amelyben Varga Zs. a szabályos „beosztott” helyett „berendelt” bírót említett.

Az elmúlt időszak bizonyította, hogy Varga Zs. Andrásnak igazán fájó pont az igazságügyi reform, valamint Senyei bírálatán sem tette túl magát. Az információk szerint ugyanis a Kúria elnöke júniusban felszólalt egy tanácskozáson a hazai bíróságok büntetőkollégiumainak vezetői előtt, és

bírálta a „Brüsszelből elrendelt” reformtörvényt,

amelynek következtében sokszor ellentmondásos, sőt, „szinte végrehajthatatlan” szabályokkal szembesült.

Elmondása szerint „a létükért küzdenek”, mert

a törvény elrendelői ártani akarnak a Kúriának,

valamint az igazságszolgáltatásnak. Varga Zs. egyébként korábban is ellenezte a tervezetet,

viszont még sosem bírált nyíltan egy, a kormánypártok által megszavazott törvényt.

Hozzáfűzte, hogy Senyei szabálytalanságokkal, önkényes döntésekkel akar ártani a Kúriának és más bíróságoknak, sőt, szerinte bosszút is forral, amiért kiderült a Schadllal folytatott beszélgetésének tartalma.

Senyei reagált a felvetésekre: szerinte a Kúriának nem az OBH árt, hanem az, hogy az elnöke kezdő bírákkal tölti fel az intézményt.

Egy másik összezördülésre is sor került június 7-én: az Országos Bírói Tanács ülésén Senyei ismertette a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó OBH-javaslatot. Varga Zs. kifogásolta, hogy a dokumentum szerint az OBH aránytalan forráselvonással sújtja a Kúriát.

Senyei azonban közölte, hogy nem aggódik a Kúria működése miatt, amíg egyedül a Werbőczy István Országbíró Kutatóintézetben szolgáló 15 főtanácsadó éves juttatására 115,3 millió forint jut. A Kúria elnöke szerint a főtanácsadók csak „technikai értelemben” tartoznak a kutatóintézethez.

A hírportál érdeklődött Varga Zs. Andrásnál. Arra voltak kíváncsiak, hogy:

  • „Az igazságügyi reformcsomag melyik szabályait tartja végrehajthatatlannak és miért?
  • Milyen módon kíván ellenállni a Kúriát szerinte működésképtelenné tévő szabályoknak, és ez azt jelenti-e, hogy szabotálni szándékozik egyes törvényi rendelkezéseket?
  • Milyen intézkedésekkel ártott a Kúriának és más bíróságoknak az OBH elnöke?

A Kúria válaszában közölte: nincs tudomásuk arról, hogy az idézett mondatok elhangzottak volna a tanácskozásokon. Senyeiék is arra hivatkoztak, hogy nem nyilvánosak az események, így nem tudnak nyilatkozni az ott elhangzottakról.

Valódi Hírek