Tovább dagad a botrány: Felszólította Pintér Sándort az osztrák belügyminiszter a börtönökből kiengedett embercsempészek miatt

Kiakadtak a magyar kormány döntésén.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter azt közölte, hogy Pintér Sándor arról biztosította, hogy a közelmúltban a börtönökből szélnek eresztett embercsempészek között nem volt olyan, akit a két ország határrendészei a közös járőrözés során vettek őrizetbe. Az érintettek mind olyanok, akik már büntetésük java részét letöltötték, és Szerbia felé hagyták el az országot – írta a Der Standard.

Mint ismert, a magyar börtönökből összesen 808 elítéltet engedtek szabadon „reintegrációs őrizet” címén, amelyet azzal indokoltak, hogy a külföldi fogvatartottak ellátása éves szinten több milliárd forintos költségekkel terheli a büntetés-végrehajtási szervezetet.

Az osztrák belügyminiszter arról is beszámolt, hogy alapos tárgyalásokat folytatott magyar kollégájával, miután az összes osztrák pártnál hatalmas felháborodást váltott ki az a döntés, hogy a magyar kormány

anyagi okokra hivatkozva több száz embercsempészt helyezett szabadlábra.

A cikket szemléző hvg.hu felhívta rá a figyelmet, hogy a magyar belügyminiszter ígérete azért is érdekes, mert az RTL korábban rejtett kamerás felvételt is készített arról, amint a büntetés-végrehajtás Szombathelyen szabadon enged öt embercsempészt. Így pedig joggal feltételezhető, hogy nem Szerbia, hanem Ausztria felé távoztak az embercsempészek.

A kormány azt közölte: egy mobilalkalmazással ellenőrzi a rendőrség a szabadon engedett külföldi embercsempészeket.

Kapcsolódó:

Váratlan kardcsörtetés: Szijjártó Pétert furcsát reagált az osztrákok kemény lépésére

Dagad a botrány: Ausztria azonnali magyarázatot követel Orbánéktól a börtönökből kiengedett embercsempészek miatt

Valódi Hírek