Eldurvult a helyzet: Pintér Sándor lemondását követelik a rendőri balhé miatt

Szintet lépett az Orbán-kormány.

Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, ami szerdán történt a státusztörvény bevezetése elleni tüntetésen. A rendőrség szokatlan határozottsággal lépett fel a tiltakozókkal szemben, akiknek céljuk egyébként az oktatás és Magyarország jövőjének jobbítása.

Beszámoltunk róla, hogy a Karmelita előtt demonstrálókat könnygázzal fújták le, több fiatalt előállítottak, megjelentek a gumibotok és egyéb kényszerítő eszközök, Tompos Márton momentumos politikust pedig órákig fogdában tartották.

A rendőrség és a tüntetők között heves dulakodások bontakoztak ki, amelynek során többen megsérültek. Az intézkedő rendőrök sorra igazoltatták a résztvevőket, majd közölték: akik maszkot viseltek, súlyos pénzbüntetésre számíthatnak.

„A Karmelita Kolostornál rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást. A további elkövetők azonosítása folyamatban van”

közölte a rendőrség, megjegyezve, a könnygáz bevetése „jogszerű” volt.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza úgy látja, a tüntetők megtorpantak, és nem volt egyértelműen eldönthető, hogy át akarnak menni a kordonon, ennek ellenére a rendőrség a felszólítás után azonnal erőszakosan lépett fel.

Akárhogy is történt, olyan felvételek készültek a rendőrök fellépéséről, amelyre a „keresztény” hatalom feltehetően nem túl büszke, bár ki tudja.

Mint ismert, a kormányzó párt egyik legfőbb kommunikációs panelje – a sokból –, hogy a rendőri túlkapásokkal szemben nincs pardon, és bárki szabadon tüntethet, vagy fejezheti ki véleményét – ha már Orbán Viktor is kordont bontott korábban.

Azonban akadt példa arra, hogy a hatalom erőszakkal lépett fel, de ilyenkor ezeket a „feladatokat” rendre kiosztották magáncégeknek, vagy egyéb alakulatoknak, hogy ők végezzék el a piszkos munkát.

Beszámolójában a Telex felidézte, a Fidesz-közeli Valton biztonsági őrei távolították el például a Városliget beépítése ellen tiltakozó ligetvédőket pár éve, és egy kopaszokból álló csapat akadályozta meg az MSZP-s Nyakó Istvánt abban, hogy időben le tudja adni vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Irodában 2016-ban.

„Magyarországon az a szabály van érvényben, hogy tüntetni szabad, erőszakoskodni nem szabad.

Ennek az egyszerű alapszabálynak a betartását kérjük mindenkitől”

– hangoztatta Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója kedden a parlamentben, amikor Orosz Anna momentumos politikus a diákok múlt hét hétfői kordonbontásáról és a rendőrség fellépéséről kérdezte.

Orosz arra hívta fel a figyelmet, hogy „a fideszes propagandában a gyermekvédelem kifejezése gyakoribb, mint a kötőszavak használata”. A politikus azt kérdezte a miniszterelnök politikai igazgatójától, hogy

„mostantól könnygázzal, fizikai erőszakkal védik-e meg a jövőjük miatt aggódó magyar gyermekeket, mint azt a rendőrök tették múlt héten?”

Orbán Balázs úgy felelt:

„Számomra nem tűnik túl logikusnak megostromolni egy építési területet. Ilyet még nem nagyon látott a világ, de az erőszakoskodó baloldal ezt is meghonosította a magyar politikai kultúrába. Mi is érdeklődéssel figyeljük, hogy ez hova tud fejlődni.”

A lap kérdésekkel fordult a rendőri fellépés miatt a kormánypárthoz.

„A véleménynyilvánítás szabadsága mindenkit – így a baloldali politikusokat és az általuk felhergelt diákokat is – megillet, de ez nem fordulhat át erőszakba. A törvényeket mindenkinek be kell tartani, különösen azoknak, akik erre esküt is tettek az Országgyűlésben”

– érkezett a válasz az Orbán pártjának frakciótól. Megjegyezték: a párt sajtóosztálya cikkük megjelenéséig nem reagált.

A Telex kereste a rendőrséget, hogy vizsgálják-e a rendőri intézkedéseket, és indokolt volt-e szerintük a fizikai erőszak alkalmazása, valamint a könnygáz bevetése. Mint írták kérdéseket küldtek a Belügyminisztérium sajtóosztályának a rendőri fellépésről, azonban cikkük megjelenéséig egyik helyről sem érkezett válasz.

A Magyar Helsinki Bizottság egy 10 pontos állásfoglalást adott ki cikkük megjelenése után. A jogvédő szervezet szerint a szerdai tüntetés után „szigorúan egyéniesített, rendkívül alapos vizsgálatokat kell lefolytatni”, és az eljárások során az érintett tüntetők és az intézkedő rendőrök szerepét is tisztázni kell az eseményekben.

Annak megítélése, hogy a kényszerítő eszköz alkalmazása indokolt volt-e, a Helsinki szerint „csak az érintett személy magatartásának és az arra adott rendőri válasz arányosságának gondos mérlegelése után lehetséges” – írták.

„A gyermek mindenek felett álló érdeke az egyik legfontosabb, nemzetközi szerződésben is rögzített alapelv, amelynek az eljárás minden mozzanatát át kell hatnia”

– hangsúlyozták a szervezet közleményében.

A rendőrség őrizetbe vette Csőgör Péter egykori rendőrtisztet, gazdasági főnyomozót is, akit Hadházy Ákos szerint „mondvacsinált okokra hivatkozva távolítottak el az egyre inkább megromló színvonalú rendőrségtől”. Vele szemben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt rendelt el nyomozást.

A Demokratikus Koalíció szerint teljesen világos:

jogtalan és aránytalan volt a rendőri fellépés a szerdai tüntetésen.

Közölték: semmi keresnivalója nincs a Belügyminisztérium élén annak, „aki könnygázzal akarja elfojtani a diákok jogos felháborodását”.

A DK országgyűlési képviselői írásban kérdezik meg Pintér Sándort, hogy milyen következményei lesznek a rendőri túlkapásoknak, és mikor mond le a belügyminiszter – derült ki közleményükből.

„Tegnap egy zsarnoki hatalom, egy rezsim nézett farkasszemet és alkalmazott erőszakot a magyar diákokkal szemben”

– reagált a történtekre a Jobbik-Konzervatívok.

A párt közölte: elítélik az állami erőszakot, és követelik a parlamentáris demokrácia intézményrendszerének és politikai kultúrájának helyreállítását.

„Elég volt a rendeleti alapú könnygázkormányzásból”

– írták közleményükben, hozzátéve: itt az ideje végre, hogy a kormány tegyen valami érdemlegeset a pedagógusok bérrendezése érdekében, mert egy normális országban eleve nem kellene a diákoknak a tanáraik védelmében és a jogos béremelésükért tüntetni.

Kapcsolódó:

Elszabadult a pokol a Karmelitánál, lebontották a kordonok egy részét a fiatalok

Botrány: Fogva tartott a rendőrség egy ellenzéki politikust, több tüntető fiatalt is rabosítottak (+videó)

https://nyugatifeny.hu/2023/05/04/a-szerdan-eloallitott-diak-kiteregette-a-szennyest-sulyos-dolgokat-mondott-az-ot-rabosito-rendorokrol

Valódi Hírek