Botrány: Fogva tartott a rendőrség egy ellenzéki politikust, több tüntető fiatalt is rabosítottak (+videó)

A rendőrség szerint „jogszerűen” vetettek be könnygázt.

Órákig fogdában tartották Tompos Mártont, a Momentum országgyűlési képviselőjét és több diáktüntetőt – írta a párt csütörtök éjjel kiadott közleményében.

„A rendőrség egyelőre semmilyen információt nem közölt és

a kiskorú diákok szüleit sem engedik be gyerekeikhez”

– közölték.

Ezt megelőzően Fekete-Győr András számolt be a fogvatartásról.

„Itt vagyunk közel százan a Gyorskocsi utcai fogdánál. (…) Addig maradunk, amíg szabadon nem engedik őket”

– tájékoztatott a politikus.

A Momentum Facebook-oldalán korábban közölt egy videót arról, ahogy Tompos Mártont behúzták a rendőrsorfal mögé, majd ezek után gyorskötözőt (sic!) tettek a a kezére. A jelenet az alábbi felvétel 15. másodperce környékén látható:

Több órányi vegzálás után végül hajnali fél 2-kor kiengedték Tompos Mártont a Gyorskocsi utcából – közölte a párt csütörtök reggel Facebookon. Mint írták, ez idő alatt nem engedték be az ügyvédjüket és nem engedték be egy másik ott lévő, még kiskorú gyerek szüleit sem.

„Az persze nem derült ki, hogy miért vitték be a Momentum országgyűlési képviselőjét, ahogy az sem, hogy

miért volt szükség este könnygázra, gumibotra és rendőri brutalitásra”

– tették hozzá bejegyzésükben.

Beszámoltunk róla szerdán, hogy az Egységes Diákfront szervezésében óriási tüntetés bontakozott ki a fővárosban a kormány pedagógusok elleni „bosszútörvényként” emlegetett státusztörvénye miatt. A tüntetők követelték az oktatás reformját, valamint bejelentették, hogy hétigenes népszavazást kezdeményeznek.

Írtunk arról is, hogy a tüntetőkre rohamrendőröket vezényeltek ki, szerda estére valósággal elszabadult a pokol a Karmelitánál. A rendőrök könnygázt és gumibotokat is bevetettek. A rendfenntartó erők és a tüntetők között heves dulakodások bontakoztak ki, amelynek során több fiatal megsérült. A rendőrség sorra igazoltatta a résztvevőket, majd közölték: akik maszkot viseltek, jelentős pénzbüntetésre számíthatnak.

„A Karmelita Kolostornál rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt

az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást.

A további elkövetők azonosítása folyamatban van”

közölte szerda este a rendőrség.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében azt írta: a Karmelita kolostor előtti tüntetés be nem jelentett demonstráció volt és ezzel a tüntetők jogsértést követtek el akkor, amikor a többszöri felszólítás ellenére sem távolodtak el a rendőrsorfaltól, agresszívvá váltak és rendőrökre támadtak.

A rendőrség arról is írt, hogy a tüntetőkkel szemben

jogszerűen vetettek be könnygázt.

„A rendőrség a gyűlés szervezőjével szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyülekezési joggal visszaélés miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett, a rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, őket a központi nyomozó főügyészségen hivatalos személy elleni erőszak miatt jelentették fel. A további támadók és más bűncselekmények elkövetőinek azonosítása a kamerafelvételek alapján folyamatban van”

– áll a rend őreinek közleményében.

A Mérce közlése szerint gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértése miatt feljelentette a rendőrség Pankotai Lilit is, a tüntetések közismert arcát.

(Momentum/Facebook / 444.hu nyomán)

Valódi Hírek