FRISS: Megszólalt minisztérium a Magyarországon átengedett fegyverszállító helikopterek ügyében

Reagáltak.

A Politico a közelmúltban arról írt, hogy a Pentagonból kiszivárgott dokumentumok alapján, Magyarország átengedte a fegyverszállító helikoptereket légtere felett Ukrajna irányába.

A Honvédelmi Minisztérium cáfolta a német lap állítását, egyben megerősítették: Magyarország nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket.

A német lap is megvizsgálta a Pentagontól kiszivárgott dokumentumokat, amelyek alapján arra következtettek, hogy Magyarország segíthet az Ukrajnának adott fegyverek szállításában. Magyarország ugyan fegyvereket nem szállít a frontra, azonban a légterén keresztül engedélyezheti ezek frontra jutását – hívták fel a figyelmet.

A Poltico arról számolt be, hogy az egyik kiszivárgott dokumentum azt a tervet részletezi, hogy az ukrán pilóták Horvátországból Ukrajnába

a magyar légtéren keresztül repülnének adományozott helikopterekkel.

A dokumentumok alapján felidéztek egy március 2-i „szigorúan titkos” CIA-jelentést is, amely szerint Orbán Viktor február 22-én egy politikai stratégiai ülésen az Egyesült Államokat „ellenségnek” nevezte.

A napi.hu megkeresésére a honvédelmi tárca cáfolta a német tulajdonú lap állítását.

„A Politico értesülései tévesek. Magyarország nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket”

– közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Hozzátették: Magyarország álláspontja nem változott, „a kormány továbbra is a béke pártján áll”. Magyarország továbbra sem küld sem fegyvereket, sem lőszert, sem katonákat Ukrajnába, és nem enged át katonai szállítmányokat Ukrajna felé – közölte a tárca.

Valódi Hírek