Mi történt? Szijjártó Péter titokban tárgyal Putyinék legfőbb háborús szövetségesével

Nem kürtölték világgá.

Szerdán Budapesten ülésezik a gazdasági együttműködésért felelős magyar-belarusz közös bizottság, amely alkalomból Szjarhej Alejnyik fehérorosz külügyminiszter a magyar fővárosba látogat.

Az eseményt nem verték nagydobra, ugyanis a hírről a Belta fehérorosz állami hírügynökség számolt be, a magyar állami média pedig hallgatott róla. A belarusz állami hírügynökség közlése szerint Szjarhej Alejnyik Nagy Istvánnal és Szijjártó Péterrel is fog tárgyalni. Utóbbinál meg kell várni, hogy visszaérjen Moszkvából.

A kedden érkezett fehérorosz külügyminiszter ezzel viszonozza azt a látogatást, amelyet Szijjártó Péter február 13-án tett Minszkben. Beszámoltunk róla, hogy a magyar tárcavezető még moszkvai látogatását tölti, és kedden „nagyívű” energetikai bejelentéseket tett.

Ez a különös látogatás azért is lehet, mert Belarusz Oroszország szövetségesének szerepét játssza az Ukrajna elleni háborúban. Emlékeztettek, ugyan saját csapatokkal még nem szálltak be a harcokba, viszont az ország területén több ezer orosz katona állomásozik, akiknek egy része onnan indult támadásra a háború kitörésekor, 2022. február 24-én.

Oroszország pedig úgy tűnik, mindezt meghálálja Belarusz felé, Vlagyimir Putyin március 25-i bejelentése szerint Oroszország taktikai atomfegyvereket telepít az Aljakszandr Lukasenka vezette országba.

A lap megjegyezte, hogy az Orbán-kormányt mindez nem zavarja túlzottan, ahogy az sem, hogy Fehéroroszországban koholt vádakkal bebörtönöznek Nobel-békedíjas aktivistákat, és vérbe fojtják az ellenzéki tüntetéseket.

„A találkozó során megállapodtunk abban, hogy a hagyományos intézményi formák keretein belül

intenzívebbé tesszük a közös munkát,

ami további ösztönzést jelent majd a kapcsolatok körének bővítésére. Abból indulunk ki, hogy az egyszerű kereskedelem már nem elég a kétoldalú gazdasági együttműködés sikeres fejlesztéséhez. Éppen ezért tárgyalásaink egyik témája az ipari együttműködés bővítésének lehetőségeinek megvitatása volt”

– mondta a Belta beszámolója szerint a megbeszélések eredményeiről Szjarhej Alejnyik.

(eng.belta.by nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek