Végzetes hibára figyelmeztetett Szijjártó – szerinte vége lesz Európának, ha ez megtörténik

Úgy hiszi, ebből baj lesz.

Fagyos fogadtatásban volt részünk

– mondta Szijjártó Péter pénteki Facebook-videójában, de nem a vendéglátók modorára, hanem a stockholmi időjárásra gondolt, ugyanis oda érkezett a külgazdasági miniszterek tanácsülésére.

A tárcavezető elmondta, az európai gazdaság versenyképessége lesz terítéken. Korábban megosztotta, a világgazdaság átalakulása megy végbe, amelyben az uniós szankciók, a keleti vállalatok befolyása és az Egyesült Államok helyzetkihasználása is fontos szerepet játszanak.

A politikus kijelentette: az EU-n belülről és kívülről is firtatják az európai és kínai gazdaság mesterséges szétválasztását, de

szerinte ez végzetes hibákat rejt magában, egyenlő lenne az európai gazdaság lefejezésével.

856 milliárdos tavalyi forgalomból 1,4 százalékos részesedéssel rendelkezik Magyarország, ezért sem állítható hogy a magyar-kínai gazdasági együttműködés lenne az alapja az Európa és Kína közötti gazdasági együttműködésnek, de két térség közötti gazdasági szakadásból Európa vesztesen jönne ki Szijjártó szerint.

Szijjártó úgy nyilatkozott, hogy a Magyarországon jelen lévő három nagy német autógyártó elektromobilitási stratégiáját a kínai és koreai beszállítók elektromos akkumulátoraira alapozzák, ezért

a térségek közötti gazdasági kapcsolatok megcincálása az európai autóiparban is kárt okozna.

„Magyarország a keleti és nyugati gazdaság találkozási pontja kíván lenni”

— fogalmazott a külgazdasági miniszter. Állítása szerint az elmúlt esztendők beruházási rekordjai is ezt a célt szolgálják és ezzel kívánják elkerülni a kontinentális recessziót.

Elmondta, a kormány olyan lépéssorozatot szorgalmaz, amelynek eredményeként a kínai és európai gazdaság is szoros együttműködés győztesei lennének.

Az Európa és az Amerikai Egyesült Államok közti gazdasági együttműködésről is szó lesz, Szijjártó szerint példát lehet venni az amerikai patriotizmusból, azaz a saját gazdaság támogatására fókuszáló politikáról.

A tanácsülés vendége lesz Ukrajna miniszterelnök-helyettese. Vele kapcsolatban megjegyezte: az ukrán gazdaság szempontjából is jelentős beruházást hajtott végre a kormány, fogalmazott Szijjártó.

Szerinte az Unió és Ukrajna határvonalán legnagyobb kapacitású logisztikai terminált és átrakodóállomást létesítették. Úgy nyilatkozott, hogy Európa azért kezdte támogatni az ukrán élelmiszerexportot, hogy később olyan afrikai és ázsiai térségekbe érkezzen, ahol komoly élelmiszerellátási válság áll fenn, például gabona, de egyéb élelmiszerek tekintetében is.

Állítása szerint azt tapasztalták, hogy az exportok nem mindig az előre megjelölt célországokba érkeztek, hanem Közép-Európába,

ahol zavarokat okoztak a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban.

Hozzátette, a támogatás mellett elvárják Ukrajnától, hogy ne büntesse azokat az európai cégeket, amelyek nem számolták fel oroszországi jelenlétüket, szerinte elfogadhatatlan, hogy például magyarországi gyógyszervállalatokat is fenyeget az engedély visszavonása, ezért az Unió fellépését szorgalmazzák.

Szijjártó videója alább látható:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek