Szijjártó Péter gyorsan Svédországba repül – Nagy dologra készül a miniszter

Egyelőre nem túl rózsás a helyzet.

Új világgazdasági korszak eljövetelére figyelmeztet Szijjártó Péter pénteki bejegyzésében. A külgazdasági és külügyminiszter Stockholmba utazik: megosztotta, hogy az EU-s külgazdasági miniszterek tanácsülésén ismerteti a kormány azon gazdaságpolitikai intézkedéseit, amelyekkel szerinte „megvédték” a magyar emberek munkahelyeit.

A héten nem ez az első magyar látogatás a skandináv országba. Hende Csaba és Németh Zsolt vezetésével négyfős küldöttség indult Svédországba, elmondásuk szerint az elsődleges cél az volt, hogy több tiszteletet harcoljanak ki Magyarországnak. Hende kedden úgy nyilatkozott, a tárgyalás barátságos hangulatban telt, támogatni fogják az ország NATO-csatlakozását.

Szijjártó pénteken arról posztolt, hogy a kibontakozóban lévő új világgazdasági rend kedvezőtlen, főleg európai viszonylatban. A politikus úgy véli, az elmúlt három évben a világjárvány és az orosz-ukrán konfliktus is

megrengette a világgazdaságot, három fő tényezőre hívta fel a figyelmet.

Elsősorban azt firtatta, hogy szerinte a keleti vállalatok miért tartják függésben a nyugatiakat. Elmondása szerint a világgazdaság történelmi pontja ez, mert az elektromos autók egy fontos alkatrészét, az elektromos akkumulátorokat gyártó tíz legnagyobb vállalat mind kínai vagy koreai.

Kiemelte továbbá az Unió szankciós csomagjait, amelyeket az Ukrajnában zajló háború folyamán állítottak össze és léptettek életbe, és amelyek a politikus szerint az egekbe lőtték az energiaárakat és az inflációt.

Végül az Egyesült Államok reakciójával kapcsolatban is írt. Szijjártó úgy fogalmazott, hogy az USA mindezt kihasználva beruházási-támogatási intézkedéssorozatba kezdett. Az európai gazdaságnak ebből a nehéz helyzetből kellene versenyképességet teremtenie, amelyet támogató intézkedésekkel tudna elérni a szankciók helyett – írta.

Szijjártó Péter posztja Facebook-oldalán olvasható:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek