Feketelistára került sok magyar cég: Komoly következménye lehet Nyugat-Európában

A legnagyobbak is köztük vannak.

Egy sor feketelista kering azokról a cégekről, amelyek az orosz-ukrán háború február 24-i kitörése után sem hagyták el Oroszországot. Ilyen a leave-russia.org vagy a Yale Egyetem listája. A listák szereplői nem sértik a szankciókat azzal, hogy Oroszországgal üzletelnek, a szerzők erkölcsi megfontolásból állították össze őket.

A nagy magyar cégek közül a Mol, a Richter Gedeon és az OTP szerepel a listán, de ott van az egészségügyi termékeket gyártó Sanatmetal vagy a Herendi Porcelánmanufaktúra.

A három nagy cégen kívül a többi elhanyagolható, van, hogy képviseletük sincs Oroszországban, legfeljebb eladják a termékeiket, ezzel ők sem sértenek szankciót. Ilyen alapon kerülhetett fel a Herendi Porcelánmanufaktúra.

A legtöbb azért marad Ororszországban, hogy megtartsák a pozíciójukat, mert a háború után is fog létezni az ország. Ráadásul a konkurensek távozásával a verseny is kisebb lesz.

Magyarországon ezeknek a cégeknek nincsen félnivalójuk, Nyugat-Európában vagy Lengyelországban azonban már más a helyzet. Ha egy lengyel cég Oroszországban maradt volna, annak

komoly erkölcsi kockázata van

a lengyel piacon, amit egyik cég sem akart bevállalni. A magyar magatartás inkább a kínaira, indiaira vagy törökországira hasonlít.

Közben, például a Richter Gedeon és az OTP Ukrajnában is jelen van, emiatt komoly nyomásnak vannak kitéve az ukránok részéről. Van olyan gyógyszermulti is, például a brit GSK, amelyik a Richterhez hasonló okokból maradt ugyan Oroszországban, de ottani profitjukat éppen a Vöröskeresztnek ajánlotta fel.

(via 444.hu)

Valódi Hírek