Videóval: Kardot rántott egy tüntető Debrecenben a kínai akkumulátorgyár elleni tüntetésen

Dúlnak az indulatok.

Ismét tüntettek Debrecenben a kínai CATL vállalat akkumulátorgyára miatt. A Debreciner élő tudosítása szerint a megmozduláson több százan vettek részt, a tüntetők a debreceni Kossuth téren tiltakoztak szombat délután a kínai gigaberuházás ellen.

A tüntetés első felszólalója arról beszélt, hogy

közérdek az akkumulátorgyár megszüntetése,

és mint mondta, összefogásra van szükség, hogy céljukat elérjék.

„Megszűnt a politikusok iránti bizalmunk, úgy tűnik, hogy ki akarják húzni a földet a lábunk alól,

pedig mi fizetjük őket”

— mondta a tüntető, aki szerint a tavaly nyári aszály már figyelmeztető jel volt, hogy problémák lesznek a gyár vízellátásával kapcsolatban.

A következő felszólaló elmondta, az akkumulátorgyárban külföldi vendégmunkások fognak majd dolgozni, nem magyarok.

„Ők elmehetnek majd innen, de a magyar itt marad, a magyar szenved majd a szennyezéstől. A munkahelyek nem a magyar embernek készülnek,

saját földjén éhen halhat a magyar”

— mondta.

Ezek után kitért arra, hogy szerinte a mérgező anyagok miatt évente cserélni kell a majd a munkásokat a gyárban. Úgy folytatta: az akkumulátorgyár elleni tiltakozás a pártoktól független.

A felszólaló beszéde végén elszavaltatta a tüntetőkkel a Nemzeti Dalt, és közben kardot is rántott, a tudósítás szerint pedig egy rozsdás lánc is előkerült.

A harmadik felszólalóként egy tanár beszélt arról, hogy nem akarnak mást, csak tiszta vizet és levegőt, egészséges, boldog életet.

„Most azért küzdünk, hogy megmentsük, amink még maradt.

Addig megyünk ameddig csak kell”

— mondta.

Nem csitul a botrány Debrecen környékén az akkumulátorgyár ügyében. A tervezett gyár ellen már egy hete is tüntettek a helyi lakosok, korábban pedig elképesztő lincshangulat alakult ki a beruházással kapcsolatos közmeghallgatáson. Az ellenzék is felkapta a témát, a Momentum helyi, az LMP országos népszavazást kezdeményezett a kínai akkumulátorgyár építése ellen.

A projektet közben „kiemelt beruházássá” minősítette át a kormány, ennek okán pedig egyre kevésbé áttekinthető, hogy valójában milyen veszélyekkel és környezeti hatásokkal kell számolni a gyár miatt.

Pénteken pedig az derült ki, hogy különös módon „lába kelt” a debreceni akkumulátorgyár vízigényéről szóló tanulmánynak, ugyanis mint kiderült, két nap után eltűnt a kormányhivatal oldaláról az a dokumentum, amelyben többek között arról írtak, hogy mintegy 60 ezer köbméter vizet is fogyasztana naponta a Debrecen környékére tervezett üzem.

(telex.hu / Debreciner/Facebook nyomán)

Kapcsolódó:

FRISS: Óriási balhé tört ki Debrecenben a környezetpusztító kínai akkumulátorgyár miatt

A szakértő tételesen cáfolta az Orbán-kormány állításait – ezer sebből vérzik az akkumulátorgyár-beruházás

Döntött a katasztrófavédelmi hatóság a debreceni környezetpusztító kínai akkumulátorgyár ügyében

 

Valódi Hírek