FRISS: Óriási balhé tört ki Debrecenben a környezetpusztító kínai akkumulátorgyár miatt

A beruházás felfüggesztését követeli a debreceni Civil Fórum.

A debreceni déli ipari övezetben felépíteni tervezett kínai akkumulátorgyár beruházásának felfüggesztését javasolja a városvezetésnek a Civil Fórum Debrecen Egyesület — jelentette be a szervezet elnöke, önkormányzati képviselője szerdán a cívisvárosban.

Gondola Zsolt Zoárd elmondta, az eddigi felmérések, és a városban uralkodó közhangulat arra utalnak, hogy

a lakosság többsége ellenzi a veszélyesnek ítélt üzem megvalósítását.

Az egyesület elnöke utalt rá, hogy szervezetük eddig 4600 embert kérdezett meg, 72 százalékuk nem akarja az akkumulátorgyárat, egy helyi internetes szavazáson a megnyilvánulók háromnegyede utasította el az építkezést, az önkormányzat által rendezett hétfői lakossági fórumon pedig

több mint nyolcszáz ember hangos véleménynyilvánítással utasította el a beruházást.

Ezek alapján azt javasolják a városvezetésnek: függesszék fel a beruházás előkészítését mindaddig, amíg további lakossági fórumokkal, társadalmi konzultációkkal, vagy helyi népszavazással tájékozódnak a debreceniek álláspontjáról, és annak ismeretében döntenek a beruházás folytatásáról, vagy teljes leállításáról, hangsúlyozta Gondola Zsolt Zoárd.

Megjegyezte: a Civil Fórum Debrecen Egyesület úgy ítéli meg,

„ha tovább folytatódik a beruházás, úgy egy lokális politikai krízis felé sodródunk, hiszen nem kell ahhoz jövőbelátónak lenni, hogy érzékeljük,

ebből még baj lesz a helyi közösségek szintjén is”.

Papp László, Debrecen fideszes polgármestere és a hétfő esti fórumon jelenlevő katasztrófavédelmi, környezetvédelmi, vízügyi és biztonsági szakértők úgy vélekedtek: a tervezett beruházás minden tekintetben megfelel a legszigorúbb hatósági előírásoknak.

„A CATL debreceni beruházása nem jelent sem egyéni, sem társadalmi kockázatot”

— állították.

Az ügyben a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal is tart majd közmeghallgatást január 20-án a leendő gyár környezethasználati engedélyezési eljárása keretében.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára tavaly augusztus 12-én jelentette be, hogy „Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben”.

(MTI korrigálva)

Kapcsolódó:

Veszélybe kerülhet Debrecen ivóvize a kínai akkumulátorgyár miatt

Áll a bál Debrecenben a környezetpusztító kínai akkumulátorgyár miatt

https://nyugatifeny.hu/2023/01/10/botrany-debrecenben-perceken-keresztul-szidalmaztak-a-lakosok-a-fideszes-polgarmestert-video

Valódi Hírek