Bejelentették: Több párt és civilek is összefogtak a Fidesz gigantikus akkumulátorgyár-beruházása ellen Debrecenben

Támogatják a népszavazás kiírását.

Folyamatosan beszámolunk a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatos történésekről, amelyek a város lakóit és az országot is egyre nagyobb lázban tartják. Pénteken a DK sajtótájékoztatót tartott, amelyben követelték a fenti beruházás leállítását.

Szintén pénteken közös sajtótájékoztatót tartott február 3-án az LMP, a Momentum és az MSZP a Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár miatt beadott momentumos helyi népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban — írta meg a Debreciner.

Mándi László, a Momentum önkormányzat képviselője a tájékoztatón elmondta: az LMP és az MSZP is támogatja a január 23-án általa benyújtott népszavazási kezdeményezést. Arról beszélt, hogy a pártok segítenek az aláírásgyűjtésben — amennyiben a Helyi Választási Bizottság (HVB) átengedi a gyárral kapcsolatos kérdést.

Mándi azt is megjegyezte, hogy a debreceni civileket és más szervezeteket is megkeresett, hogy támogassák őket a népszavazásban.

„A civilek többsége biztosított arról, hogy

a kérdés és az ügy mellé fognak állni

annak sikerének érdekében”

— mondta, majd megköszönte a pártok támogatását.

A politikus elmondta:

a három párt nemet mond

a szerintük súlyosan környezetszennyező, a város víz- és levegőminőségét jelentősen károsító építkezésre.

Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke arról beszélt: ez az ügy számukra a város védelméről és az egészséges környezet megóvásáról szól.

Az LMP-s politikus hozzátette, szerintük

a helyiek tiltakozásával megállítható a beruházás,

de csak akkor tekintik sikeresnek a tiltakozást, ha megakadályozzák a Fidesz országos akkumulátorgyár-építési terveit.

„A hatalom csak akkor lép vissza ettől a tervétől, ha Debrecentől Gödön át Győrig mindenki egy emberként meg tud mozdulni, és együtt tudunk ez ellen küzdeni”

— jelentette ki.

Madarasi István, az MSZP debreceni képviselője azt mondta: kizárólag összefogással és a civilekkel együttműködve lehet az ügyben eredményt elérni. Közölte, elutasítják a Fidesz azon felvetését, miszerint a párt a civileket és a helyi ellenzéket okolja a beruházás elleni tiltakozások miatt.

Bejelentette: a fenti három párt támogatja a civilek népszavazási kezdeményezéseit is, illetve az ügyben készülő egyéb tiltakozó akciókat is. Nem helyettük, hanem velük együtt szeretnék képviselni az ügyet — jegyezte meg.

Madarasi megjegyezte:a kormány által benyújtott friss rendelettervezet megteremti a lehetőségét annak, hogy az ipari övezeteket kivonják az önkormányzatok fennhatósága alól, valamint hogy átminősítsenek területeket.

Mándi László a sajtótájékoztató végén azt kérte, hogy a népszavazást támogatók csatlakozzanak a SEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK – Debreceni népszavazást! nevű Facebook-csoporthoz.

Ez idáig három névszavazási kezdeményezést nyújtottak be a Helyi Választási Bizottságnak. Február 23-án ezt a kérdést adta be a Momentum:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?”

A Mi Hazánk egy nappal később, február 24-én ezt a kérdést nyújtotta be:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy olyan veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem létesülhessen vagy üzemelhessen Debrecen közigazgatási területén belül, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása meghaladja az évi 100 ezer tonna, vagy az ivóvízigénye eléri a napi 10 ezer köbméter értéket?”

Elsőként február 2-án Tóth-Beeri Szilvia kezdeményezett népszavazást, a kérdés így hangzik:

„Egyetért-e ön azzal, hogy le kell állítani, meg kell tiltani a Debrecen közigazgatási területén belül értékes termőföldjeinken elkezdett, és a már megkötött szándéknyilatkozattal rendelkező súlyosan környezetszennyező, veszélyes anyagokat felhasználó és vizeinket jelentős mértékben megterhelő, jelentős részben külföldi munkaerővel működő akkumulátorgyárak létesítését?”

(Ez utóbbi kérdést annak összetettsége miatt valószínűleg nem fogja jóváhagyni a HVB.)

Videó:

(Mándi László/Facebook/debreciner.hu)

Valódi Hírek