Döntött a katasztrófavédelmi hatóság a debreceni környezetpusztító kínai akkumulátorgyár ügyében

Pénteken újabb közmeghallgatást tartanak.

A Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgatóság úgy látja, nem veszélyezteti a Debrecenben és a város környékén élők biztonságát a kínai CATL cég által tervezett akkumulátorgyár, ezért úgy döntöttek,

megadják azt a katasztrófavédelmi engedélyt,

aminek alapján a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem építési engedélyezési eljárása elindítható.

A Népszava beszámolójában arról írt, hogy a határozat csütörtöktől nyilvánosan is elérhetővé vált, több mint egy héttel azután, hogy közel ezer lakos részvételével tartottak közmeghallgatást az ügyben, akik bekiabálásokkal, indulatos felszólalásokkal tiltakoztak a debreceni beruházás ellen. A fórumon a helyi lakosok hangot adtak aggályaiknak, többek között azt nehezményezték, hogy az épülő üzem

  • veszélyezteti a környék ivóvízbázisát,
  • a megnövekedett forgalom pedig nem csak a levegőt szennyezi,
  • hanem a városban és környéken élők nyugalmát és biztonságát is zavarja.

A katasztrófavédelem határozata a környezetkárosítással kapcsolatos előírásokról nem rendelkezik, ezekről a kérdésekről január 20-án, a megyei kormányhivatal által összehívott közmeghallgatáson kellene egyeztetéseket folytatniuk az itt élőkkel. Azonban – mint a lapnak többen is elmondták a városban – a jelek arra utalnak, hogy

ezt a feladatát nem veszi komolyan az állami szervezet.

Mint írták, a közmeghallgatást szándékosan olyan időpontra időzítették, amikor a legtöbben dolgoznak, így aki szeretne élni a lehetőséggel, hogy kifejezze véleményét és álláspontját, vagy kérdéseket tegyen fel az üggyel kapcsolatban, annak szabadságot kellene kivennie.

Varga Zoltán, a DK debreceni országgyűlési képviselője nyílt levelében azt írta: úgy tudja, a kormányhivatalban utasították az ottani alkalmazottakat, hogy a közönség soraiban ülve a lehető legnagyobb számban legyenek jelen.

„A közmeghallgatáson kizárólag olyan dolgozók vesznek részt, akiknek közvetlenül is feladatai vannak a környezetvédelmi hatósági eljárásban, vagy az esemény megrendezésében vesznek részt”

— válaszolta ezzel kapcsolatban a lap kérdésére a kormányhivatal.

Hozzátették: a kijelölt helyiség legalább négyszáz fő jelenlétét teszi lehetővé, miközben a kormányhivatal által eddig szervezett számos nagy projektet érintő hasonló közmeghallgatásokon megjelentek száma jellemzően a tíz főt sem érte el. A közmeghallgatást harminc nappal az esemény előtt meg kellett hirdetni a helyszín és az időpont megjelölésével. Ennek a kormányhivatal már november végén eleget tett, december elsején pedig a várható érdeklődésre tekintettel új, a megszokottnál lényegesen nagyobb befogadóképességű helyszínt jelölt ki.

Korábban mi is többször beszámoltunk a kétes kínai gigaberuházásról, ami ellen elsöprő civil tiltakozás bontakozott ki.

A Civil Fórum Debrecen Egyesület felméréséből az is világosan kiderült, hogy a helyiek többsége ellenzi a kínai projektet.Ugyan a városvezetés azt állítja, hogy az óránként ezer köbméter vizet használó gyár nem lesz hatással a felszíni vizekben szegény nagyváros vízkészletére, a debreceni lakosok döntő része mégis felháborítónak tartja a környezetszennyező beruházást.

A legutóbbi hírek egyike az üggyel kapcsolatban, hogy a kínai hatóságok nyomozást indítottak a Debrecenben akkumulátorfólia-gyárat építő Semcorp Advanced Materials Group alapító-tulajdonosai ellen, és

házi őrizetbe helyezték Paul Xiaoming Lee-t és Tony Xiaohua Lee-t.

A milliárdos testvérpárra a múlt év végén csaptak le a rendőrök, azzal gyanúsítják őket, hogy titokban külföldre akarták vinni saját cégük tőkéjét.

(nepszava.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Áll a bál Debrecenben a környezetpusztító kínai akkumulátorgyár miatt

FRISS: Óriási balhé tört ki Debrecenben a környezetpusztító kínai akkumulátorgyár miatt

https://nyugatifeny.hu/2023/01/12/most-erkezett-letartoztattak-a-debreceni-akkumulatorgyar-epitojet-kinaban

Valódi Hírek