Hatalmas tömeg gyűlt össze, ennyi embert évek óta nem láttak tüntetni Debrecenben

Nő az ellenállás.

Folyamatosan hírt adunk a debreceni akkumulátorgyár elleni lakossági felháborodásról. Magyarország legnagyobb fideszes vezetésű városában rég nem látott méretű indulatokat szült a helyiek bevonás nélkül megtervezett, környezetszennyező anyagokat felhasználó kínai CATL-gyár városvezetés általi erőltetése.

Nagy port kavart az a közmeghallgatás, amelyen a Hajdú-Bihar megyei főispánt lehazaárulózták. Az eseményen komoly szóváltások voltak a résztvevők és az akkumulátorgyár képviselői között. Az azt megelőző közmeghallgatás sem volt botrányoktól mentes: a lakosság belefojtotta a szót a polgármesterbe.

Az eseményeket követően az LMP országos, míg a Momentum helyi népszavazást kezdeményezett. Céljuk, hogy ne valósulhassanak meg környezetvédelmi szempontból aggályos akkumulátorgyárak az ország területén.

Szombaton Debrecenben tömegek gyűltek össze, hogy tiltakozzanak az akkumulátorgyár felépítése ellen. A város legnagyobb kormányfüggetlen portálja, a Debreciner tudósítása szerint legalább 1000-en gyűltek össze, és ez egy vidéki, lokális ügyben

igen komoly megmozdulásnak számít.

A város déli gazdasági övezetébe tervezett akkumulátorgyár elleni tüntetés délelőtt 9 óra 30 perckor kezdődött,a gyülekezőt a Debrecennel szomszédos Mikepércs főterén tartották. A tüntetés főszervezője, Gyöngy-Tóth Enikő hangsúlyozta, hogy az esemény békés, pártfüggetlen jellegű.

Körülbelül 200-an indultak el a községből a nagyvárosba vezető kerékpárúton rendőri kíséret mellett. A vonuláson javarészt mikepércsiek és debreceniek vettek részt, de megjelentek demonstrálók az ország más pontjáról is.

A debreceni Petőfi térre érkezve már körülbelül 400 fő volt jelen az eseményen; sokan sorfalat állva, tapssal köszöntötték a résztvevőket. A város főterére, a Kossuth térre a terveknek megfelelően 12 óra 30 perckor érkezett a tömeg, miután lesétálták a két település közti, körülbelül 12 kilométeres távot. Ekkor már nagyjából 1000 fősre duzzadt a tömeg.

Az esemény főszervezője, Gyöngy-Tóth Enikő hangsúlyozta, szerinte a beruházás veszélyezteti az ő és mások családjának egészségét, illetve a környezetet. Elmondta, a megmozdulást helyi édesanyák egy csoportja szervezte, és semmilyen politikai szervezet nem áll mögöttük.

Arról beszélt, hogy szülei egykori telkén él most. Megjegyezte, ha az ország minden részén akkumulátorgyárak épülnek fel, akkor az ország pusztasággá változik.

Ha megépül ez a monstrum, mi lesz ebből? Lesz itt még búzaföld, ahol arathatnak? Lesz itt iható víz? Maradnak tavak, ahová az ember horgászni járhat, erdő, ahová sétálni, gondolatokat kiereszteni?

Lesz Debrecennek és környékének jövője, ha innen mindenki elmegy?”

— tette fel a kérdést.

Az esemény másik szervezője, Kozma Éva arról beszélt: a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal még dönthet úgy, hogy elmeszeli a beruházást.

Nem akarunk az akkumulátor-nagyhatalom egyik bázisán élni!

— majd felsorolta azokat a magyar városokat, ahol már működnek ilyen gyárak, vagy terveznek olyanokat.

Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Egyesület elnöke azt mondta: be kell bizonyítaniuk, hogy az akkumulátorgyár környezetszennyező. Megjegyezte: a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal vezetője

belehazudott egy csecsemő szemébe,

amikor azt mondta, nem lesz környezetszennyező a gyár.

Ebben az országban egyetlen kisgyermek sem érdemli meg azt, hogy egy büdös, zajos, környezetszennyező és minden törvényen felül álló vegyi üzem mellett kelljen felnőnie!”

— jelentette ki Szaszkó Andrea, szintén a GÖD-Ért Egyesület részéről.

Pintye Andrea mikepércsi lakos arról beszélt, hogy a közmeghallgatásokra sokan komoly kérdésekkel érkeztek, azonban többre nem kaptak megnyugtató választ. A megjelenteket arra kérte, ne hagyják abba a tiltakozást.

Mi vagyunk a környezetvédelem!

— kiáltotta.

Bertalan Attila aktivista a rendezvény lezárultával arra szólította fel az egybegyűlteket, hogy maradjanak. Szerinte

most van alkalom az Orbán-rendszer leváltására,

de ahhoz a debrecenieknek ki kell tartaniuk. Bertalan jövő szombatra új tüntetést hívott össze.

Az eseményről készült videó alább megtekinthető:

(Debreciner/YouTube)

Valódi Hírek