FRISS: Népszavazást kezdeményeznek a környezetromboló debreceni gyár miatt

Egyre nagyobb a felháborodás miatta.

Az emberek, a helyi lakosság akarata ellenére nem épülhet meg a kínai akkumulátorgyár Debrecenben — jelentette ki az LMP társelnöke pénteken a városban, a beruházás környezetvédelmi hatásairól rendezett közmeghallgatás keretében, sajtótájékoztatón.

Schmuck Erzsébet azt mondta, a közmeghallgatáson a hatóságok megelőlegezték, hogy a beruházásnak nem lesz olyan környezeti hatása, amely túllépné a határértékeket, amely veszélyeztetné az emberek környezetét.

Az LMP társelnöke szerint Debrecen polgármestere és önkormányzata az elmúlt hónapokban elmulasztotta, hogy a beruházásról megfelelő módon tájékoztassa a lakosságot, és tapasztalható, hogy

bizalmatlanság alakult ki a városvezetés és az emberek között.

Schmuck Erzsébet bírálta azt a kormányzati szándékot, amely szerint Magyarországot akkumulátorgyártó nagyhatalommá akarják tenni.

Amikor Magyarországon is a klímaváltozás korát éljük, és nem lehet tudni, hogy kevés víz lesz vagy sok, amikor energiaválság van, nem válhatunk olyan nagyhatatommá, amely víz- és energiafaló iparra épül

— jegyezte meg a politikus.

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke arról beszélt:

komoly ellenállást, érthető felháborodást tapasztaltak

a beruházás ellen a debreceni közmeghallgatáson.

A helyiek egyértelmű nemet mondtak a beruházásra — mondta, hozzátéve „soha nem lehet nemzeti cél vízkincsünk feláldozása az idegenek érdekében„.

Keresztes László Lóránt megerősítette: miután minden város veszélybe kerülhet,

az LMP országos népszavazást indít,

hogy megakadályozza a Fidesz tervét, hogy Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalom legyen.

Indítványozni fogják az Országgyűlésben, hogy a törvény erejével kötelezzék a gyártókat monitoring-kutak üzemeltetésére, a vizsgálatok nyilvánosságra hozatalára, és amennyiben elváltozást tapasztalnak, a szennyező gyár azonnali leállítására — mondta az ellenzéki politikus.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek