FRISS: Lépett az ellenzék a debreceni környezetpusztító akkumulátorgyár ügyében

A Momentum is beadja népszavazási kezdeményezését.

Mándi László, Debrecen momentumos önkormányzati képviselője helyi népszavazást kezdeményezett annak érdekében, hogy a debreceniek kifejthessék véleményüket a városba tervezett akkumulátorgyár ügyében — tudatta szerdai közleményében a párt.

„Ismert ugyanis, hogy a fideszes városvezetés a helyiek tájékoztatása és megkérdezése nélkül tervezi felépíteni a hatalmas vízigényű és környezetszennyező CATL akkumulátorgyárat. Meggyőződésünk, hogy

egy ekkora beruházás nem lehetséges a helyiek bevonása és megkérdezése nélkül”

— írták.

Hangsúlyozták: több mint kétszázezer ember jövőjéről nem dönthetnek zárt ajtók mögött, éppen ezért Mándi László hétfőn

helyi népszavazásra javasolt kérdést nyújtott be a Helyi Választási Bizottsághoz hitelesítése céljából:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?”

„Védjük meg Debrecent, védjük meg természeti értékeinket, védjük meg a jövőnket! Ezért követel helyi népszavazást a Momentum a debreceni akkumulátorgyár ügyében”

— írták közleményükben.

Az LMP hétfőn kezdeményezett országos népszavazást azért, hogy csak ott lehessen építeni Magyarországon akkumulátorgyárat, ahol ehhez a helyi lakosság is hozzájárul.

Korábban mi is megírtuk, hogy a debreceni akkumulátorgyár múlt pénteki közmeghallgatásán meglehetősen elszabadultak az indulatok: a hosszúra nyúlt vita során a főispánt hazaárulózták, a teremben valóságos lincshangulat bontakozott ki.

Tavaly augusztusban jelentették be, hogy Debrecen mellett építi meg második európai akkumulátorgyárát a kínai CATL vállalat. A projektet azonnal nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősítették, az állam csak az ipari park áramellátásának fejlesztésére 88 milliárd forintot különít el.

(Mándi László/Facebook / telex.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Döntött a katasztrófavédelmi hatóság a debreceni környezetpusztító kínai akkumulátorgyár ügyében

FRISS: Óriási balhé tört ki Debrecenben a környezetpusztító kínai akkumulátorgyár miatt

Most érkezett: Letartóztatták a debreceni akkumulátorgyár építőjét Kínában

https://nyugatifeny.hu/2023/01/25/nem-csitul-az-akkumulator-botrany-ujabb-ket-gyar-telepedik-le-az-orszagban

Valódi Hírek