Szakértők elmagyarázták: Ezért drágult nálunk a benzin 600 forint fölé

Miközben csökkent a világpiaci ára.

December 6-án lépett életbe az uniós olajembargó és az orosz olajjal szemben a 60 dolláros ársapka. Pont akkor amikor a Magyarországon érvényes kiskereskedelmi üzemanyagár sapkát eltörölték. Ennek hatására a háború előtti szintig esett vissza a Brent olaj hordónkénti árfolyama is, jelenleg 77 dolláros szinten mozog. Ez egy hét alatt 11%-os árcsökkenést jelent. Ez jelentősen nem jelent még meg a hazai üzemanyagárakban, hiszen a piaci szereplők csak kapkodják a fejüket az események láttán.

A keddi 480 forintos ársapka kivezetésével egyidőben visszaemelésre került a benzinre és a gázolajra is a 32 forintos literenkénti bruttó jövedéki adómérték.

A forint pedig gyengül, a héten közel 3%-ot, hiszen a dollárért újra 397 forint felett kell fizetnünk. Jogos a kérdés, hogy ha az olaj ára háború előtti szinten mozog, akkor a hazai kiskereskedelmi árak miért nincsenek 500 forint körül. Ennek fő oka a forint árfolyama, ami közel

100 forinttal gyengébb

most, mint 1 évvel ezelőtt.

Így a jövő héten ugyan csökkenthetik a hazai üzemanyagok nagykereskedelmi árát, viszont a kiskereskedelmi árakban ez eltérően vagy nem jelenhet meg, figyelembe véve az elmúlt napok eseményeit.

(via holtankoljak.net)

Valódi Hírek