Rácsaptak a pánikgombra a szakemberek: Súlyos bajok lesznek a magyar egészségügyben

Újabb területet hajt uralma alá az állam.

A Magyar Orvosi Kamara szerint, amennyiben a közfinanszírozott egészségügyi ellátók jövő év márciusától a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai NKft. szolgáltatásait veszik igénybe – ahogy azt a múlt héten megjelent Magyar Közlöny meghatározza – ellátási gondok jelentkezhetnek.

Az egészségügyi ellátás átalakításával kapcsolatos törvénytervezet ugyanis azt tartalmazza, hogy jövő márciustól az állami kórházaknak

a laborvizsgálatokat az állami labortól kell megrendelniük.

A tervezetet 17 órán keresztül tárgyalták a parlamentben, ami ellen az ellenzék obstrukcióval tiltakozott. A törvényt egyelőre még nem szavazták meg, a tervek szerint jövő héten hoznak döntést róla a képviselők.

A Takács Péter által benyújtott „egészségügyi reformcsomag” centralizációs lépése szerint a közfinanszírozott, állami fenntartású fekvőbeteg-szakellátó egészségügyi intézményekben jön létre az Országos Kórházi Főigazgatóság irányítása mellett a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (NOLD NKft.).

A tervek szerint a NOLD önálló országos intézmény lesz, és az egyetemi laborok mellett folytatná tevékenységét.

A Népszava arról írt, hogy a tb-finanszírozott intézményekben a „lehetőség szerint” a NOLD NKft.-nek kell végeznie a labordiagnosztikai feladatokat. Működésükről pedig 2024 végéig kell majd jelentést készíteniük a kormány számára.

Az állami labornak, vagyis a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnak (NOLD NKft.)

egyetlen tulajdonosa a magyar állam.

A Magyar Orvosi Kamara az egészségügyi reformjavaslat véleményezése során, a Takács Péter egészségügyi államtitkárnak küldött levelében azt írta a laborszolgáltatások centralizálásával kapcsolatban:

Ugyan azzal egyetértenek, hogy egységes módszertannal kell végezni a laborvizsgálatokat, és idősoros elemzésre alkalmas módon kell az adatokat az EESZT-be feltölteni. Azonban, mivel jelenleg egy nemzetközi piaci cég végzi a laborvizsgálatok jelentős részét, a gyors államosítást drágának tartják, továbbá jelezték,

az átállás során ellátási zavarok is felléphetnek

— közölte a Magyar Orvosi Kamara.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek