Szintet léptek a tankerületek: Pofátlan módszerekkel próbálják megfélemlíteni a sztrájkoló tanárokat

33 ezer forinttal kevesebb fizetést kapott egy tanár, amiért sztrájkolni mert.

Egy Pest megyei középiskolai tanár, a Peagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez fordult, azok után, hogy az októberi fizetéséből 33 ezer forintnál is többet vont le az illetékes tankerület két óra sztrájk miatt.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője, a Szabad Európának azt mondta: az eset nem egyedi, többször is előfordult, hogy többet vonnak le a tanároktól, mint amennyit lehetne, és szerinte mindez azért történik, hogy elvegyék a tanárok kedvét a sztrájktól.

Az érintett tanár 25 éve dolgozik pedagógusként, matematikát és informatikát tanít. Október 5-én egy tiltakozó akcióban vett részt a városában több tanárral, diákkal és szülővel közösen. Két óra sztrájkot jelentett le, majd később a bérpapírján azzal szembesült, hogy mindezért

több mint 33 ezer forintot vont le tőle a Dunakeszi Tankerületi Központ.

Ezek után fordult a tanár a PDSZ-het, hogy a sztrájkalapról érdeklődjön. A tanár azt írta nekik, ha ennyit vonnak le tőle a tüntetésért, akkor nem tud ezután sztrájkot vállalni. A szakszervezet arról tájékoztatott, hogy több tanár is hasonló panasszal fordult hozzájuk.

Volt, akitől egy teljes napi bért vontak le a sztrájk miatt,

függetlenül attól, hány órát tartott meg.

Nagy Erzsébet közölte: az érintett pedagógussal jogellenesen jártak el, szerinte ekkora összeg akkor sem jöhetett volna ki, ha az egész napot levonják.

Ezért Nagy Erzsébet azt kéri, hogy azok a tanárok, akik hasonló levonásokat tapasztalnak, forduljanak a PDSZ-hez, ők majd utánajárnak a tankerületeknél a hasonló jellegű eseteknek.

Hozzátette: a tiltakozások miatt fizetéslevonást elszenvedő pedagógusok az Oktatással a Demokráciáért Alapítványtól kaphatnak kompenzációt a sztrájkalapból. A Szabad Európa kereste az ügy miatt a Dunakeszi Tankerületi Központot, kérdéseikre nem kaptak választ.

A következő egységes országos sztrájk november 18-án lesz,

ahol a pedagógusok továbbra is demonstrálni fognak követeléseikért, munkabérük emeléséért, és munkaterheik csökkentéséért.

Hétfőn a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tárgyalásokat folytattak követeléseikről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral, de érdemi eredményeket nem sikerült elérni.

(telex.hu)

Valódi Hírek