Most érkezett: Hiába tárgyaltak a pedagógusok a kormánnyal, nem sikerült eredményeket elérniük

Arra kértek mindenkit, folytassák a tiltakozásokat.

A Belügyminisztérium közoktatásért felelős államtitkárával tárgyaltak a pedagógusok szakszervezetei hétfőn, azonban a feleknek nem sikerült érdemi eredményre jutniuk, így a pedagógusok arra kértek mindenkit, folytassák a tiltakozásokat.

A hvg.hu beszámolója szerint az egyik tárgyaláson részt vevő pedagógus elmondta: Maruzsa Zoltán részletesen tájékoztatót tartott nekik arról, hogyan fog emelkedni a bérük.

„Azonban a sztrájkkövetelésekben nem volt előrehaladás”

— hangsúlyozta, majd hozzátette, egy halvány ígéretecskét kaptak csupán arra, hogy a pedagógiai szakasszisztensek ne legyenek beoszthatók heti negyven órában dolgozni.

Totyik Tamás szakszervezeti vezető, elmondta: a kormány konkrét ajánlata az, 2023-ra 64,7%-a lesz a bérük a diplomás átlagbérhez képest, 2024-ben ez 72% lesz, 2025-re pedig elérik a 80%-ot is.

Totyik Tamás szerint, arról Maruzsa nem tudott mit mondani, hogy január 1-jétől hogyan fog változni a bérük. Az államtitkár Totyik beszámolója szerint jogszabálymódosításhoz köti a béremelést, azonban a tanárok nem értik, miért takarózik a kormány az Országgyűléssel.

A szakszervezeti vezető elmondása szerint, a kormány álláspontja változott,

a társadalmi felháborodás előtt meghajlottak.

A tanárok most nagy érdeklődéssel várják, hogy mi fog történni valójában, viszont bíznak benne, hogy az Európai Bizottság nyomására a kormány tartani fogja vállalásait.

„Jelentősebb béremelést azonban a kormány nem ad ingyen”

— mondta a szakszervezeti vezető, aki arra következtet a tárgyalásból, hogy átalakítás jön az oktatásban is.

Egy másik pedagógus arról számolt be, hogy januártól arra számítanak, hogy legrosszabb esetben 10%-os emelés lesz, ha megjönnek az uniós források, akkor lehet 20%-os az emelés.

A tanárok szerint ez azonban nem fizetésemelést jelent, hanem az infláció miatt csupán azt, hogy bérük éppen nem csökken.

Mint mondta, azért tartott ilyen sokáig a tárgyalás, mert azt magyarázták a kormány képviselőinek, hogy milyen körülményekkel kell megküzdeniük jelenleg az iskolákban. Hozzátette: ez az emelés nem fogja megállítani a tanárokat abban, hogy elhagyják a pályát. Úgy érzik, a kormány ezt tudja, azonban nem tesz a helyzettel semmit.

„Nincsen szándék a kormányzat részéről”

— mondta egy másik szakszervezeti vezető az azonnali fizetésemeléssel kapcsolatban. Megjegyezte: „nincs olyan információ a birtokunkban, amiért megnyugodhatnánk”.

Ezért mindenkit arra kértek, hogy továbbra is folytassa a demonstrációkat, november 26-án pedig várnak mindenkit egy valódi nemzeti konzultációra a Kossuth térre.

(hvg.hu)

Valódi Hírek