Orbán Viktor Üzbegisztánban bohóckodik, miközben az EU-t ismét vétóval fenyegeti

Ilyen a magyar külpolitika.

Magyarország az ukrajnai háború szempontjából békefórumként tekint a Türk Államok Szervezetére (TÁSZ) – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az üzbegisztáni Szamarkandban, a szervezet csúcstalálkozóján.

Orbán szerint a békét akarók hangja sokkal halkabb azokénál, akik súlyosbítani akarják a feszültséget. Közben pont a magyar miniszterelnök az, aki vétózni tervez egy Ukrajnának segítséget nyújtó uniós kezdeményezést, ezzel pedig az oroszoknak nyújt hatalmas segítséget.

Az EUrópai Unió jövőre havi 1,5 milliárd euró támogatást nyújtana a megátmadott országnak, hogy az ukránok otvábbra is védekezni tudjanak az oroszokkal szemben. Sokak szerint ez szükséges ahhoz, hogy megállítsák az oroszokot, és ne engedják őket az EU határaihoz.

A miniszterelnök a béketárgyalások fontosságát hangsúlyozta, bár megoldást nem mondott arra, hogyan lehetne elérni a békét.

Orbán külön köszönetet mondott török kollégájának is, aki szerinte hatalmas szerepet játszott abban, hogy nem alakult ki élelmiszerválság.

A magyar kormányfő Üzbegisztánban tárgyal az üzbég elnökkel, 60 fős üzleti delegációjával kétoldalú megállapodásokat kötött, melynek értelmében az OTP megvásárolhat egy üzbég bankot, közben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt is elintézte, hogy Budapesten hozzák létre a TÁSZ Aszályemeglőzési Intézetét.

(MTI)

Valódi Hírek