Politico: Orbán újraválasztásával erősödött Nyugaton a magyarfóbia

Orbánékról beszélnek Brüsszelben.

A Politico arról írt, hogy az Orbán-kormány kritikusai máris támadják a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) terjeszkedését. Egy magyar származású kanadai szociológus azt mondta: az MCC új brüsszeli központja fel fogja rázni a Magyarországgal kapcsolatos nyugati közvélekedést.

„Az illiberális magyar miniszterelnök, Orbán Viktor által finanszírozott kulturális és politikai műhely e havi indulásával megzavarja a brüsszeli ökoszisztémát”

— idézte a lap a nyugati kritikusok hangjait.

A portál szerint a budapesti Mathias Corvinus Collegium brüsszeli kirendeltsége,

vitatott módon kapott több milliárd forintot Orbán kormányától.

Emlékeztettek, a „szervezetet” abból a célból alapították, hogy saját megfogalmazásuk szerint „alternatívát kínáljanak Európa polarizált kultúrájának”.

Frank Füredi, a magyar-kanadai akadémikus, az új telephely igazgatója, a lapban megjelent írásában kiemelte, hogy Orbán Viktor áprilisi újraválasztása óta

a magyarellenes érzelmek erősödtek, a brüsszeli műhely erre reflektálva nyílik meg.

„Érett, átgondolt vitát kíván előmozdítani a kontinensen uralkodó kulturális feszültségekről”

— fogalmazott Frank Füredi, aki a drezdai egyetem kutatási igazgatójával, Werner Patzelttel együtt fogja majd vezetni a központot.

„Magyarországot azon egyszerű oknál fogva utálják a Nyugat kultúraharcosai, mert meg meri kérdőjelezni a poszttradicionalista, identitáspolitika által fűtött világképüket”

— fogalmazott a magyar származású szociológus, aki úgy véli, hogy az MCC Brüsszel előmozdítja, hogy a nagyrészt homogén Európa-párti gondolkodást megtörjék, és sikerüljön megváltoztatni a negatív nyugati vélekedést.

Az Orbán-kormányt kritizálók, az LMBTQ-jogok hátráltatása és az EU-val folytatott jogállamisági viták említésével vágtak vissza.

Minderre reagáltak ellenzéki politikusok is, a lapnak Ujhelyi István úgy fogalmazott:

„Az MCC eszközzé vált a szélsőjobboldali politikai erőtér előretörésében Brüsszelben”.

„A projekt kudarcra van ítélve Orbán brüsszeli »szélsőséges elszigeteltsége« és a magyar fiatalok nyugati orientációja miatt”

— nyilatkozta Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője.

A Politico az MCC kuratóriumi elnökének, Orbán Balázs szavait is idézte, aki az új brüsszeli központjukról azt mondta, hogy ez kulcsszerepet játszik abban, hogy

Magyarország szellemi erőművé válhasson, a nemzetközileg elismert akadémikus vezetésével ezt segíti elő.

Ugyan hivatalosan az MCC Brüsszel november 15-én nyílik meg, már most is sok embert foglalkoztatnak: a kommunikációs igazgató mellett két kutató és adminisztratív személyzet már napi feladatokat végez a rue des Poissonniers 13. szám alatti épületben — írta a lap.

(politico.eu / index.hu)

Valódi Hírek