Rezsimentő alapot indított a nélkülözőknek Dobrev Klára, a DK-sok adakoznak először (+videó)

Dobrev Klára erős, törődő államot akar, amelyre az állampolgárok számíthatnak a bajban.

Beszámoltunk róla, hogy teltházzal tartották szombaton a Demokratikus Koalíció XII. kongresszusát.

A kongresszus sajtónyilvános részében először Dr. Molnár Csaba, a párt EP-képviselője és ügyvezető alelnöke lépett színpadra, aki elmondta: a 2022-es választások után megvalósult az, amit az ellenzék mondott:

a forint tönkrement, a gazdaság a leállás szélén táncol, a rezsiemelés önkormányzatokat és családokat lökött a szakadék szélére.

Nem azért tudtuk előre, mert jósok vagyunk, hanem mert kormányoztunk már, és tudjuk, hogyan működik egy ország – tette hozzá Molnár.

A politikus szerint a Fidesz két nagy hazugsággal nyerte meg a választásokat: az egyik szerint ha nem ők győznek, a baloldal háborúba küldi a magyarokat, eltörlik a rezsicsökkentést, adókat emelnek.

A másik hazugság, hogy minden problémánknak a háború az oka. Molnár szerint ezt azért vetették be Orbánék, mert „kellett egy mese, hogyan lett a 270 forintos euróból 430 forintos euró, hogyan lett a 30 forintos tojásból 110 forintos tojás.”

Molnár Csaba szerint nincs olyan háború a világon, amely egy harmadik ország gazdaságát dönti kizárólag romba.

Felhívta a figyelmet, hogy a szintén NATO-tag Lengyelországban, amely szintén Ukajnával határos, mindössze 15 százalékos az élelmiszer-infláció, míg nálunk 33 százalékos.

A szintén NATO-tag Romániában, amely szintén Ukajnával határos, mindőssze 20 százalékkal nőtt a kenyér ára, míg nálunk 66 százalékkal,

„Nincs háborús infláció, nincs szakciós infláció, orbáni infláció van!”

– húzta alá tanulságként.

„Bérek az uniós lista alján, árak az uniós lista tetején, élj meg, ha tudsz!”

– fogalmazott Molnár, aki arra is felhívta a figyelmet:

  • nem a háború miatt van tele az utca tüntető diákokkal,
  • nem a háború miatt lett vége a katázásnak,
  • és nem a háború miatt nem jönnek az uniós pénzek.

Mindez egyedül Orbánék bűne és hibája.

Molnár Csaba után az Árnyékkormány vezetője, Dobrev Klára következett, aki arról beszélt:

Magyarország ma gyenge, mert a magyar állam gyenge,

és minden válságból egyre gyengébben kerül ki.

„Azt hívom erős államnak, amelyik képes megvédeni az állampolgárokat az időről időre előforduló válságok idején. Olyan állam kell, amely törődik az emberekkel, Magyarországnak pedig ma nemtörődöm-kormánya van”

– fogalmazott.

Dobrev szerint amikor válság van, a magyarok nem számíthatnak az államra, ő pedig

erős, kiszámítható, törődő államot akar.

Az Árnyékkormány vezetője felhívta a figyelmet, hogy miközben az elmúlt 10 évben számolatlanul jöttek az uniós pénzekMagyarországra, mégis már csak a románok, bolgárok vannak mögöttünk az egész EU-ban.

Dobrev Klára szerint érdemes belegondolni, hogy ha ebben a 12 évben baloldali kormény lett volna Magyarországon, akkor

– 2015-16-ban beléptünk volna az eurozónába. Ezzel szemben Orbánék előre megfontolt számdékkal gyengítették a forintot, mert ez állt az érdekükben

– folytatódott volna a társasházak felújítása, és a Kádár-kockák felújítása. ha ezt egy baloldali kormény folytatta volna, ma sokkal kisebb lenne a gázfüggőség

– folytatták volna a megújuló energiaprogramot, és most egymillió új napelem és szélerőmű lenne

– folytatódott volna a svájci indexálás a nyugdíjaknál, és az időseknek nem kellene választaniuk a fűtés vagy az étkezés között

– nem indult volna jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben, és már januárban megérkeztek volna az uniós pénzek.

Dobrev felhívta a figyelmet, hogy Orbánék hazudtak az átlagfogyasztásról is, és elképesztőnek tartja, hogy nem csökkentették a gáz és áram áfáját, hanem „megnövelték a hétszeresére a gáz árát, majd ezután a hétszeres ár után szedik az áfát”.

Dobrev Klára bejelentette, hogy elindítják az Árnyékkormány rezsimentő alapját.

Első körben felkérte a jelenlévőket, hogy mutassák meg a baloldali szolidaritást, mutassanak jó példát, és adakozzanak az alapba, hogy abból támogatni tudják a karácsony előtt olyan családok decemberét, ahol

választani kell a fűtés vagy étel között.

Tudom, hogy ezzel kilépünk a szakpolitikai keretből, de van, amikor először embernek kell lenni, és utána politikusnak – indokolta a lépést Dobrev Klára.

A teljes beszédeket itt tudod végignézni:


.

Valódi Hírek