Most érkezett: Hiába Pintér rendelete, alkotmányellenes lehet az abortusztörvény

Ezt nem gondolták át.

A magzatvédelmi törvény szerint az orvos szerepe a terhesség-megszakítással összefüggő döntési folyamatban csak a terhesség tényének megállapítására szorítkozik. Ezt bővítette ki Pintér Sándor belügyminiszter – mondta a Népszavának a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) magánszféraprojektjének szakértője.

Vissy Beatrix szerint törvényt csak törvényalkotó változtathat meg, tárcavezető rendelete

nem írhat felül törvényt,

újabb feltételt az önrendelkezési jog gyakorlásához pedig csak az Országgyűlés fűzhet.

A rendeletet mégis csak az Alkotmánybíróság semmisítheti meg, ha a testület elé kerül.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a belügyminiszteri döntés szívhang-rendeletként terjedt el a nyilvánosságban ám maga a rendelet nem ennek meghallgatását írja elő, hanem azt, hogy az orvos köteles bemutatni a magzat életjeleit. Ennek pedig sok módja lehet, a szívhang meghallgatása, de a pulzus monitoron történő bemutatása is.

„Nem elég, hogy egy rendelet felülír egy törvényt, de még csak az sem világos, hogy pontosan mit vár el az orvosoktól, így még nem tudni, mi vár a nőkre”

– tette hozzá.

Ezt erősítheti, hogy a lap szerint a szakrendelők megkapták ugyan a járási kormányhivataloktól az útmutatót, ami a rendelet gyakorlati alkalmazását segíthetné, de inkább csak rendszerzavart jelez.

Erre utal, hogy a levél tárgyában a „Magzatvédelmi törvény módosításáról” kifejezés szerepel, és arról tájékoztatja a szakrendelőket, hogy a jogalkotói szándékról a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalást kért a Belügyminisztériumtól, a szakterület országos szakfelügyelő orvosától.

Ez azért is volt különösen sürgős, mert a rendelkezést már tegnap óta alkalmazniuk kellene az orvosoknak. Dr. Bálint Balázs szakfelügyelő főorvos egy olyan szövegvariáns alkalmazását javasolja az összes szóban forgó leleten, amely kifejezetten rögzíti, hogy a „bemutatás a szívműködés képi bemutatásával/meghallgatásával” történt meg.

A jogalkotói szándékra vonatkozó kérdésre az NNK még nem kapott választ a Belügymisztérium Egészségügyi Államtitkárságától. Azt ígérték az érintetteknek, ha megérkezik, és lesz benne újdonság, értesítik őket.

(via 24.hu)

Valódi Hírek