Nagy a baj: Orbánék hanyagsága miatt végleg eltűnhet az egyik leghíresebb hungarikum

Ellopták a pénzt.

Két évtizedes visszaesés után gyakorlatilag megszűnt a magyar hagymatermesztés. Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy míg húsz éve Makó térségében 1500–2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel, idén már csak húsz-harminc hektár volt a makói hagyma területe.

Ennek oka főként arra vezethető vissza, hogy a makói vöröshagyma-termesztés

egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt,

az olasz, a spanyol és a német hagymát jóval hatékonyabban tudják megtermelni a versenytár­saink.

Fekete János szerint az olaszok élen járnak a hagymatermesztésben, a vízgazdálkodás, a termesztéstechnológia és a tárolás is professzionális szintre került az elmúlt években. Összehasonlításként megemlítette, hogy míg a hazai körülmények között a magról vetett hagyma hektáronként 250-300 mázsás termést tud produkálni, az öntözött körülmények között termesztett olasz hagyma akár a hétszáz-nyolcszáz mázsás hozamot is elérheti.

A kulcsszó pedig vélhetően itt is az öntözés. Az idén ugyanis az aszály is súlyos veszteséget okozott, az ország déli részén egyes területeken az elvárható mennyiség felét elvitte a szárazság.

Véleménye szerint a megfelelő vízgazdálkodáshoz szükséges feltételek

kiépítése nélkül

nincs jövője a magyar hagymának. A termelőkben ugyanakkor még van ambíció, így ha a déli régiókban meglenne a földek öntözéséhez szükséges infrastruktúra, azok is újra megjelennének az ágazatban, akik két-három éve már feladták a hagymatermesztést.

Korábban mi is megírtuk, hogy a kormány évek óta elhanyagolja az öntözőrendszer karbantartását és fejlesztését, hatalmas bajba sodorva ezzel aszály idején a gazdákat.

Kapcsolódó:

Bajban az agrárium: Hiába vízben gazdag Magyarország, stadionokra többet költenek Orbánék, mint öntözésre

 

Valódi Hírek