A speciális ételek jobban drágulnak.
A speciális diétát követőket rosszabbul érinti az élelmiszer-drágulás. Sok érintettnek kérdésessé válhat, ki tudja-e fizetni a termékeket.
A magyarországi élelmiszer-árrobbanás a lakosság jövedelme és fogyasztói kosara alapján mindenkit másként érint, ám egy valami biztos: a speciális étrendet igénylő krónikus betegek, valamint az élelmiszer-érzékenységben szenvedők jelentősen magasabb árakkal szembesülnek az áruházak polcain és a webshopokban — derül ki az rtl.hu összeállításából.
Az általuk fogyasztott termékek már az infláció elszabadulása előtt is jelentősen drágábbak voltak a hasonló kategóriájú normál termékeknél, most azonban ez az árkülönbözet még rárakódik az egyébként is egyre magasabb árakra.
Sokak számára így kérdésessé válhat,
hogy meg tudják-e fizetni az egészségük fenntartásához nélkülözhetetlen, súlyosabb esetben egyenesen életmentő élelmiszereket.
Dr. Balogh Illés endokrinológus azt mondta: egyelőre nem hallja a betegeket a drágulás miatt panaszkodni, de a speciális étrendekhez szükséges élelmiszerek ára is kétségtelenül felment, méghozzá jelentősen.
Aki viszont inzulinrezisztenciával orvoshoz vagy dietetikushoz fordul, az valószínűleg nem fogja felfüggeszteni a speciális diétáját azért, mert drágábbak lettek ezek az élelmiszerek.
Azonban a magasabb árak miatt elképzelhető, hogy
kevesebben fordulnak orvoshoz a problémájukkal,
a betegségükkel, figyelmeztetett a szakember, aki ugyanakkor úgy gondolja, hogy aki már orvoshoz fordult, az minden bizonnyal be fogja tartani a diétás szabályokat.
(via rtl.hu)