MOST ÉRKEZETT: Lemond Boris Johnson

Az újabb válságot már nem éli túl.

Boris Johnson brit miniszterelnök hamarosan lemond a Konzervatív Párt elnöki tisztségéről, írja információira hivatkozva a BBC. Ugyanakkor úgy tudják,

őszig maradna miniszterelnök.

A miniszterelnöki hivatal, a Downing Street 10 annyit jelentett be, hogy Johnson valamikor csütörtökön bejelentést tesz, pontosabbat még nem mondtak.

A Guardian azt írja Downing Street-i forrásokra hivatkozva, hogy Johnson magyar idő szerint fél tíz körül járt a vezetőváltást is lebonyolító konzervatív párti bizottság vezetőjénél, ahol beleegyezett a lemondásba, és az októberi pártkonferenciáig már új vezetője lenne a toryknak.

Az elmúlt időszak botrányait megfejelő újabb válság kedd este kezdett kicsúcsosodni, amivel már egyre jobban inogott Johnson pozíciója, hiába élt túl június elején egy bizalmi szavazást pártja parlamenti frakciójában.

Kedd este lemondott két vezető minisztere, az azóta eltelt másfél napban pedig rajtuk kívül már összesen közel 60 kormányzati szereplő, köztük számos államtitkár és a párt elnökhelyettese is távozott. Szerdán 14 államtitkár és helyettes államtitkár mondott le, ami rekordnak számít a brit történelemben, az eddigi csúcs 11 volt 1932-ben. Egy miniszterét Johnson rúgta ki, mások csütörtök reggel mondtak le, közvetlenül a kormányfő távozásáról szóló hírek előtt.

(via Telex)

Valódi Hírek