Szakértők mondták ki: Menczer Tamás ostobaságokat beszélt, amikor a solymári vízhiányról nyilatkozott

„Legközelebb inkább olvasson utána, mielőtt nyilatkozik.”

Az elmúlt hét rendszeres témája volt, hogy a solymári lakosok egy hétig víz nélkül maradtak, és a vízművek csak többszöri próbálkozás után tudták megoldani a helyzetet.

A választókerület fideszes országgyűlési képviselője, Menczer Tamás azt mondta, nem tudja megígérni, hogy a vízellátás folyamatos marad, nem megfelelő ugyanis a település infrastruktújára.

„A helyzetet nem a rezsicsökkentés nehezíti, hanem a háború”

– jelentette ki.

Azonban a Víz Koalíció, amely 10 civil szervezetet és 5 szakszervezetet tömörít, hogy feltérképezzék a magyarországi vízhelyzetet, másként látja a történteket. Egy Facebook-bejegyzésben foglalták össze álláspontjukat, amelyben úgy fogalmaznak, „elkeseredve hallgatták” Menczert, amikor a háborúról beszélt.

„A „különleges hadművelet”, a háború februárban kezdődött Ukrajna lerohanásával. Most július van. 4-5 hónap alatt nem lehet víztározót, hidroglóbuszt építeni Solymáron, mely megoldhatná a vízhiány problémáját.”

– írták. Hozzátették, a problémának valójában 4, a háborúhoz semmilyen módon nem kapcsolódó oka van:

  • 2012-ben befagyasztották a vízdíjat.
  • 2013-ban 10%-al csökkentették azt, így annak ára a 2009-es szintre esett vissza.
  • 2013-ban, 9 éve bevezetésre került az „átmeneti különadó”
  • 2012 óta, a vízdíj befagyasztása óta többször is magas volt az infláció. A vízi-közmű vállalatok piaci, tehát nem rezsicsökkentett áronszerzik be a gázt és az áramot, míg ők nem emelhetnek díjat semelyik piaci szereplőnek sem, ideértve az MVM-et is.

„NEM a vízi-közmű vállalatok és NEM a háború tehetnek arról, hogy nem jut pénz kapacitás bővítésre, fejlesztésre, hálózat rekonstrukcióra! Ezt a MEKH, az ágazat felügyeleti szerve is megerősíti!”

– foglalták össze. A poszt végén még felszólították Menczert, hogy mielőtt leközelebb nyilatkozik, olvassa el a témáról készült részletes tanulmányukat.

Valódi Hírek