Újra van víz Solymáron, de Menczer azt kéri, spóroljanak vele

A szakemberek szerint nem a vízhiány, hanem vízpazarlás okozta a vízkészlet elapadását.

Beszámoltunk róla, hogy súlyos, háromezer embert érintő vízhiány van Solymáron, mintegy ezer háztartásban a nap nagy részében egyáltalán nem folyt víz a csapból. A súlyos vízhiány tíz Pest megyei települést érint, ezért a vízszolgáltató a fogyasztás csökkentését kérte a fogyasztóktól. Most ismét arra kérik a lakosokat, hogy csak a legszükségesebbre használják az ivóvizet.

Szombat reggel Solymár minden részén volt és jelenleg is van víz – jelentette be Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője a településen tartott sajtótájékoztatóján, amelyen tisztázta, a problémát a szakemberek szerint nem a vízhiány okozta, hanem a megnövekedett fogyasztás, ami miatt a „hálózat nem tudta a vizet a megfelelő ritmusban utántölteni a tározóba” — számolt be róla a hvg.hu.

A problémát egyrészt négy, 8 köbméteres vízszállító autóval kezelték, amelyek jelenleg is dolgoznak. Ebből kettőt a szolgáltató, kettőt a Magyar Honvédség biztosított. A vízszállítók – amelyek éjjel-nappal dolgoznak – egy óra alatt 32 köbméternyi vizet tudnak a tározóba vinni – tette hozzá Menczer Tamás.

Menczer úgy folytatta, másrészt pedig „megfeszítették” a rendszert, ami azt jelenti, hogy

különböző terelésekkel, irányításokkal, nyomásnöveléssel, vagyis „vízkormányzással” érték el, hogy újra legyen víz a település minden pontján.

Az országgyűlési képviselőt arról tájékoztatták, hogy a Solymárt ellátó négy víztározó közül egynél szivárgást észleltek, de a szakemberek szerint ez nem nagy mértékű,

a problémát elhárítják, így a környéken továbbra is van víz.

Menczer Tamás úgy fogalmazott, hogy mivel a nehéz helyzet nem múlt el Solymáron, nem tudja azt megígérni, hogy a vízellátás folyamatos lesz a településen.

„Az elsődleges célunk az, hogy krónikus vízhiány Solymáron többet ne alakuljon ki, tehát ne forduljon az elő, hogy valaki napokon keresztül nem jut vízhez, és természetesen szeretnénk a vízellátást minél folyamatosabban biztosítani”

– emelte ki a politikus.

Menczer Tamás beszámolt arról, hogy folynak a tárgyalások a szakemberekkel, hogy miként lehet a problémát tartósan kezelni. A rövidtávú megoldást egy 500 millió forintos beruházás (egy plusz vezeték kiépítése) jelentené; ez akár a jövő nyárig elkészülhetne. A középtávú megoldás pedig az egész térség vízhálózatának és kapacitásának a rendezése lenne, ami 16 milliárd forintba kerülne — fűzte hozzá.

Az utóbbi beruházásról elmondta, hogy erre a forrás rendelkezésre áll, a szolgáltatóval és a szakemberekkel arról tárgyalnak jelenleg, miként lehetne felgyorsítani a munkálatokat.

Menczer Tamás egy újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta,

mindenkit, aki a vízkorlátozással érintett valamelyik településen él, arra kérnek, hogy csak a legszükségesebbre használja az ivóvizet.

Ezek a települések: Solymár, Üröm, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszentkereszt, Budakalász, Pomáz, Szentendre, Pilisszántó, Pilisszentiván és Csobánka.

(hvg.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/06/30/menczer-tamas-kiadta-a-riasztast-katasztrofahelyzetnek-nevezte-a-solymari-vizhianyt-video

Valódi Hírek