Az Állami Számvevőszék elnöke úgy tudja, az ellenzék csak azért emlegeti a korrupciót, hogy nyomást gyakoroljon rájuk

Nincs valódi kockázat.

Domokos László interjút adott a Mediaworks Hírcentrumának. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke beszélt a korrupcióról, a koronavírusjárvány kezeléséről és persze Brüsszelről is.

Korábban az ÁSZ több ezer civil egyesületet és alapítványt értesített májusban arról, hogy a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző szervezetnek minősülnek, és felszólította őket, hogy töltsék fel a beszámolóikat, hogy az ÁSZ ellenőrizhesse őket. Állatmentő, sérülteket gyógyító, a mélyszegénység felszámolásáért küzdő, hajléktalanokat segítő, környezettudatosságra nevelő, hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó szervezetek is kaptak értesítőt, de a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) például nem.

Az ÁSZ kedden kiadott egy közleményt, melyben arról írnak, a május közepén kiküldött levelek részletes leírásai a tanácsadás részei csak, ez tehát még nem maga az ellenőrzés, csak az előkészítő fázis.

A szerdán megjelent interjúban Domokos erről valójában nem beszél, viszont azt állítja, az államigazgatásban

folyamatosan csökken

a korrupció kockázata.

„Ha ez így van, ön szerint mivel magyarázható, hogy a kormány politikai ellenzéke manapság is a korrupciót emlegetve lendül rendszeres támadásba?”

– teszi fel a kérdést az interjú készítője. A válasz: nem az van, hogy nincsenek korrupciós ügyek, de az elnöknek valahogy mégis az az érzése, hogy „miközben az államigazgatás számos szereplője fellép a visszaélések ellen, a kívülállók leginkább csak alap nélkül vádaskodnak”.

„Persze ennek is megvan a maga oka. A korrupció emlegetése

a nyomásgyakorlás, a befolyásszerzés

egyik politikai és gazdasági eszköze. A visszaélések hangoztatását mintha egyesek arra szeretnék felhasználni, hogy kiterjesszék befolyásukat egy adott területre, csoportra, netán egy egész államra. Ahhoz, hogy valakire ráragasszák a korrupt bélyeget, nem kell különösebb bizonyíték, az érintett viszont nehezen tudja magát tisztázni”

– állapítja meg Domokos, az Állami Számvevőszék elnöke.

(via 444.hu)

Valódi Hírek