Gigantikus lépés: nemzetközileg elismert professzorok állnak ki közösen a magyar demokráciáért

Neves emberek állnak ki a szabadságért.

Csütörtökön alakult meg a Action for Democracy nevű új civil szervezet, amelynek célja hogy ez elmúlt években egyre erősebbé váló „autokraták és diktátorok szövetségével” szemben küzdjenek és ellensúlyt képezzenek a demokrácia védelmében — számolt be róla az Axios.

A szervezet tagjai közt, olyan neves professzorok és diplomaták vannak, mint Francis Fukuyama politikatudós, Timothy Garton Ash történészprofesszor, Kati Marton író, Wesley Clark volt európai NATO-főparancsnok és Zeid Ra’ad Al Husszein, egy korábbi ENSZ emberi jogi főbiztos.

A szervezet közleményéből kiderül, Magyarországra mint csatatérállamra összpontosítanának. Az Action For Democracy támogatja a pártoktól független, választói részvételre buzdító kampányokat, a demokráciával kapcsolatos oktatási programokat, és általában véve erősíteni kívánja a demokratikus részvételt, a korrupció elleni küzdelmet.

„A gyűlölet, a félelem és a kirekesztés elleni küzdelem érdekében támogatással segítjük a civil társadalmat és a független médiát”.

— fogalmaz a szervezet.

Korányi Dávid, a szervezet ügyvezetője „a kleptokrata autokraták plakátfiújának” nevezte Orbánt, és hangsúlyozta, hogy ez nem csak Magyarországról szól. Korányi szerint szembe kell szállni azzal a rendszerszintű kockázattal, amely abból ered, hogy más vezetők Orbán nacionalista-populista modelljét utánozva aláássák a demokráciát.

Az Axios azt írja, hogy Orbánt támogatja Donald Trump volt amerikai elnök, és hogy jobboldali populisták az Egyesült Államokban úgy tekintenek Orbán illiberális demokráciájára, mint máshová exportálandó modellre. A lap emlékeztet arra, hogy Budapesten rendezik az amerikai konzervatívok Conservative Political Action Conference (CPAC) elnevezésű konferenciáját, ahová sajtóhírek szerint

Trumpot is meghívták. Az Action for Democracy Vlagyimir Putyint is Orbán támogatói közé sorolja.

„A tét nagy, és Magyarország sorsának globális kihatásai lesznek” — fogalmaz az Action for Democracy közleményében.

Az, hogy Magyarország idén áprilisban merre megy tovább, hatással lesz arra, hogy Európa és végső soron az Egyesült Államok merre halad”.

A szervezet a későbbiekben nem csak Magyarországgal kíván foglalkozni, kampányokat szerveznek majd az októberi brazil és a 2023-as lengyel választások köré is.

(via, Axios)

Valódi Hírek