Szlávik János már a negyedik oltásról beszél: Nem úgy tűnik, hogy csitulna a járvány

Az intenzív osztályon fekvő betegek 80-90 százaléka oltatlan.

80-90 százalék az oltatlanok aránya az intenzív osztályokon, további intézkedésekre lenne szükség, hogy letörjük a negyedik hullámot — mondta Szlávik János az ATV Heti napló című műsorában.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa közölte, tele vannak az intenzív osztályok, legnagyobb részt oltatlan betegekkel.

A fekvőbeteg osztályokra ugyanakkor olyanok is kerülnek, akik beoltatták magukat, de idős koruknál fogva vagy krónikus betegségeik miatt intézményi ellátásra szorulnak.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a védőoltás hatása idővel csökken, ezért mindenkit arra biztat, hogy

vegye fel a harmadik vakcinát is.

Szerinte ahhoz, hogy a járványt le lehessen törni, további szigorító intézkedésekre van szükség, mivel a szennyvízben emelkedik a koronavírus koncentrációja, így nem számíthatunk arra, hogy a következő két hétben csökkenne a fertőzöttek száma.

Ugyanakkor hozzátette: a kötelező oltáson kívül vannak már módszerek is, amelyekkel növelni lehet az oltási hajlandóságot.

Úgy véli, az oltásellenesek felét lehetetlen meggyőzni, ők olyan eszméket hisznek, amik miatt soha nem oltatják be magukat, de a másik felüket még meg lehet győzni, az e hétre hirdetett oltási kampány náluk eredményt hozhat szerinte.

Szlávik arra is rámutatott: úgy tűnik, 4-6 havonta fel kell frissíteni az immunrendszert, egyrészt azért, mert csökken a védettség, másrészt új vírusvariánsok is megjelennek.

Szerinte hamarosan szó lehet majd

a negyedik oltásról

is, néhány országban már napirenden van a téma. A szakember azt sem tartja kizártnak, hogy bizonyos időközönként újra kell oltatnia majd magát mindenkinek.

 

Valódi Hírek