Bréking: Fürjes Balázs is beleszállt Demeter Szilárdba a botrányos nyilatkozata miatt

Mi van itt?

Ahogy arról beszámoltunk, abszurd interjú jelent meg hétfőn a Telexen Demeter Szilárddal. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója ebben többek közt azt mondta, hogy szerinte

ki kéne kukázni a magyar irodalom 80 százalékát.

Nyilatkozatát közfelháborodás követte, a József Attila-díjas Péterfy Gergely, de a világhírű operaénekes (egykori fideszes képviselő) Gulyás Dénes is elítélően írt Demeter szavairól.

Kedden késő délután Fürjes Balázs fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, 12. kerületi képviselőjelölt Facebook.oldalán reagált Demeter Szilárd botrányos nyilatkozatára.

Azt írta, szerinte nem kell kikukázni a magyar irodalmat:

November 9. – Radnóti Miklós halálának évfordulója

Tétova óda, Razglednicák, Nem tudhatom, az Eclogák. Gyönyörű versek, szépség, tragikum, az ember beleborzong.
Hiszek benne, hogy azok is, akik nem hivatásos irodalmárként olvassák és szeretik a verseket, regényeket, novellákat, valahogy érzik, mi a jó, mi az értékes. És tudják azt is, hogy szép, jó és értékes – sokféle lehet.

Hogy ez a magyar irodalom 20, 40 vagy 80 százaléka, szerintem döntse el az olvasó, meg az utókor. Ne kukázzunk verseket, regényeket, novellákat!

Mert az semmi jóra nem vezet.

A kortárs és korábbi magyar művek értékelését bízzuk bátran arra, aki véleményalkotásra leginkább hivatott: a mindenkori magyar olvasóközönségre!

És még valami: hatalomból a hivatalosság végképp ne ítélkezzék, ne akarjon nevelni senkit!

Nem ez a feladatunk.

Valódi Hírek