FRISS: Tanúként hallgatott ki az ügyészség egy újságírót a Pegasus-botrány ügyében

A Blikk munkatársát kedden hallgatta ki a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség.

Tanúként hallgatták meg kedden a Pegasus-ügyben Csikász Brigitta újságírót a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen – írja a Blikk, amelynek Csikász jelenleg a munkatársa.

A lap azt írja, kollégájuk telefonjára két évvel ezelőtt telepítették a Pegasus kémszoftvert, amikor még az Átlátszónál dolgozott.

Csikász az ügyészségen arról beszélt, hogy idén májusban egy személyes találkozón értesült Panyi Szabolcstól, a Direkt36 újságírójától arról, hogy a kémprogrammal feltörték a telefonját és 2019 áprilisától az év novemberéig hozzáférhettek a mobilján tárolt adatokhoz, így beszélgetésekhez, fényképekhez.

Az újságíró ez idő alatt éppen

az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelzései alapján itthon indult eljárásokról szóló cikksorozaton dolgozott.

Ám elmondása szerint nem feltétlenül ezek a cikkek, hanem inkább a kapcsolati hálója érdekelhette a lehallgatókat.

Csikász az ügyészségen arról is beszámolt, hogy a lehallgatási botrányon dolgozó nemzetközi oknyomozó csapat munkájában nem vett részt, arról nem rendelkezik információval, illetve azt a listát sem látta, amely a kiszivárogtatott telefonszámokat tartalmazza.

Arra a kérdésre, hogy tudta-e, melyik állami szerv használta a Pegasus kémprogramot, Csikász azt válaszolta,

erről akkor nem volt információja és találgatásokba nem akar belemenni.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a Pegasus-botrány kapcsán július közepén rendelt el nyomozást jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatt.

A nyomozás feladata annak megállapítása, hogy történt-e, és ha igen, milyen bűncselekmény.

A megfigyelési botrány július 1-én robbant ki, amikor a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként megírta, hogy már évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust.

A célpontként kiválasztott emberek között tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetükhöz tartozó személyek is voltak.

A főügyészség mellett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is vizsgálatot indított az ügyben. Péterfalvy Attila, a NAIH elnöke nemrég azt közölte, a vizsgálat folyamatban van, annak eredménye legkorábban november első hetére várható.

(Blikk nyomán)

Valódi Hírek