Most derült ki: Az Átlátszó egykori bűnügyi újságíróját is lehallgatták a Pegasus-kémszoftverrel

Csikász Brigitta megfigyelése idején a kormány korrupciós ügyeiről írt.

Több mint hét hónapon keresztül, 2019 áprilisa és novembere között figyelték meg a Pegasus kémszoftverrel Magyarország egyik legtapasztaltabb bűnügyi újságíróját, a korrupciós ügyeket is feltáró Csikász Brigittát – írja a Direkt36 a hétfőn megjelent cikkében.

A lap azt írja, Csikász telefonszáma is felbukkant azon a kiszivárgott listán, amely a kémszoftvert kifejlesztő NSO nevű izraeli cég bizonyos ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza.

Az ugyanakkor, hogy egy adott telefonszám szerepel a listán, nem jelenti automatikusan azt, hogy sikeresen fel is törték a Pegasusszal az adott számhoz tartozó mobiltelefont. Az Amnesty International technikai elemzése viszont

Csikász esetében már sokadszorra igazolta be azt a gyanút, hogy 2019-ben több hónapon keresztül megfigyelték a telefonját.

A technikai elemzés során kapott adatokból emellett kiderült az is, hogy összefüggések vannak Csikász és a Direkt36 lehallgatott újságírónak, Panyi Szabolcs és Szabó András megfigyelése között.

Csikász esetében előfordult, hogy egy alkalommal ugyanarról a Pegasushoz kötődő iMessage-fiókról indítottak támadást a készüléke ellen, amelyről Szabó és Panyi telefonját is feltörték.

Az elemzések szerint Csikász és Panyi telefonjainak megfigyelése egy nap különbséggel kezdődött 2019 áprilisában.

Megfigyelése idején Csikász az Átlátszó újságírójaként olyan európai uniós támogatásokkal való visszaélésekről is írt, ahol az EU csalás elleni hivatala, az OLAF hiába jelezte sorozatosan a problémákat a magyar hatóságoknak, azok mégsem jártak az ügyek végére.

Így cikkeiben többek között előkerültek a Rogán Antallal kapcsolatban álló személyek, illetve Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosának érintettsége is.

„Oknyomozó újságíró vagyok, aki leginkább az igazságszolgáltatással és bűnügyekkel foglalkozik” – mondta a Direkt36-nak Csikász, aki 2019 után a Blikkhez igazolt, ahol politikusok és hatóságok visszaéléseiről vagy korrupciógyanús ügyeiről ír.

Az újságíró elmondta, már 2010 óta azzal a tudattal dolgozik, hogy időről-időre lehallgatják, megfigyelik a hatóságok, erre utaló figyelmeztetések pedig az elmúlt években több alkalommal is kapott.

Shalev Hulio, az NSO alapítója egy izraeli rádióműsorban elmondta, ha valóban újságírók megfigyelésére használták a Pegasust Magyarországon, az elfogadhatatlan, és az esetet kivizsgálják.

Ha pedig beigazolódik a visszaélés, akkor Hulio állítása szerint a magyar újságírókat megfigyelő kliensük többé nem férhet majd hozzá a kémprogramhoz. Azt ugyanakkor nem árulta el, hogy a magyar állam használja-e a Pegasust, elmondása szerint ugyanis az NSO soha nem nyilatkozik arról, hogy kik az ügyfelei.

(Direkt36 nyomán)

Valódi Hírek