Politikai okokból elhagyja az országot Szász János, Balázs Béla-díjas rendező

A megalázó rendőrségi ügye és az SZFE-botrány miatt.

Elhagyja az országot és az Egyesült Államokba költözik családjával Szász János – jelentette be a Balázs Béla-díjas rendező Veiszer Alinda legújabb podcast-műsorában, amit a Telex szemlézett.

A érdemes és kiváló művész egy nappal azelőtt beszélgetett Veiszer Alindával, hogy elköltözött Magyarországról. Elmondta, nem úgy megy Amerikába, hogy nyitott ajtók, szerződések várnak rá.

„Egy ismeretlen világba megyek. (…) Sok barátom van, ismerőseim, ők visszavárnak, segítenek, ahol tudnak. De nincsenek szerződéseim,

gyakorlatilag munkát keresni megyek”

– mondta Szász, aki az indokairól is hosszasan beszélt a műsorban.

Így kiderült, döntése mögött egyrészt az áll, hogy idén február 5-én nyolc fegyveres rendőr házkutatást tartott Szász budakeszi családi házában, amit megelőzött az, hogy felmondott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A kettő pedig elmondása szerint szorosan összefügg.

Szásznál a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról készülő dokumentumfilm körüli konfliktus miatt tartottak házkutatást, amely során adathordozókat, laptopot és mobiltelefont is lefoglalt a rendőrség.

„Ebben megbocsáthatatlan dolgok vannak. Nem is az engem és a feleségemet ért inzultusról beszélek, nem is arról, hogy mindketten 40 fokos lázasak, covidosok voltunk.

Hanem arról, hogy van egy 8 éves gyerekem, van egy 15 éves gyerekem, és azt a képet, amikor pisztollyal felmennek a két gyerekemhez a hátam mögött megbeszélni, hogy az apádnak hol vannak az eszközei, és azt a képet, amikor a kisebbik fiam az üvegajtó mögött nézi, hogy mi történik a szüleivel, azt én nem felejtem el.

És nem is fogom, akarom, tudom megbocsátani”

– fogalmazott Szász a műsorban.

„A gyerekeimben olyan nyomot hagytak, amit nem tudok elmondani, és nem elfelejthető.

Ahogy néztem a kisfiamat az üveg mögött, ott megfogalmazódott bennem, hogy én itt nem vagyok a helyemen, ha ez megtörténhet velem”

– indokolta a költözésüket az elismert rendező, aki szerint a házkutatás minden pillanata abszurd volt.

„Én egy 63 éves, talpig becsületes állampolgára voltam ennek az országnak, és megvádoltak valamivel, amit nem is mondtak el. Mert nem is volt vádolás sem. Hanem valamit kerestek valamilyen bűnügyben, és ide lejöttek, és széttúrtak mindent.”

– mondta a dokumentumfilm kapcsán folyó eljárásról Szász.

A rendező a beszélgetés során utalt arra is, hogy a rendőrségi ügye nem alakult volna „végtelenül megalázó, megleckéztető és megfélemlítő” eljárássá, ha januárban nem mond fel a modellváltó SZFE-n, ahol először maradni akart, majd úgy érezte, hogy mégis távoznia kell.

„Végignéztem azt a honfoglalást, amiben a honfoglalók ugyanezeken az egyetemi helyeken tanultak, és minden nosztalgia nélkül döntötték le, taposták el ezt az egyemet”

– mondta Szász, hozzátéve, nem értette, hogy a „honfoglalók”, akik „katonai attakkal” foglalták el az egyetemet, hogyan érezhetnek erkölcsi alapot, hogy később itt fiatalokat tanítsanak.

Elmondta, távozása után senki nem kereste az SZFE új vezetői közül, akikkel kapcsolatban úgy érzi, örültek, hogy megszabadultak tőle.

„A vasfüggöny lement a lelkemben”

– foglalta össze távozásával kapcsolatos érzéseit Szász János.

(Telex.hu nyomán)

Valódi Hírek