Oxfordi történész: Felháborító, hogy Magyarország már nem demokrácia, mégis kapja az uniós támogatásokat

Timothy Garton Ash szerint Orbán illiberalizmusa veszélyt jelent az Unióra.

„Azt gondolom, hogy az Európai Unió, az alapszerződés második cikkébe foglalta az alapértékeket anélkül, hogy egyértelműen definiálta volna azokat. Valójában most határozták meg ezeket az értékeket. Tehát vannak európai uniós értékeink, amelyeket súlyosan megsértenek olyan országok, mint Magyarország és Lengyelország. És azt hiszem, ki kell állnunk ezekért az értékekért!”

– mondta az Euronewsnak adott interjúban Timothy Garton Ash brit történész.

Az Oxfordi Egyetem európai tanulmányokkal foglalkozó professzora elmondta, miközben Orbán Viktor az „állítsuk meg Brüsszelt” szlogennel nyer választást és kampányol az Európai Unió ellen,

az európai adófizetők eurómilliárdjait veszi el.

Ash szerint Magyarország már nem tekinthető demokráciának, ennek ellenére továbbra is több milliárd eurós támogatásokat kap az EU-tól.

„Ahol nincsenek tisztességes választások. Szabad a választás, de nem tisztességes. Egy ország, amely kirúgta Közép-Európa legjobb egyetemét. Amely felháborítóan idegengyűlölő propagandát folytat. Amely úgy bánik a migránsokkal, ahogy és így tovább. És ez az ország továbbra is több milliárd euró uniós forrást kap.

Ez felháborító állapot”

– fogalmazott a professzor, aki szerint kétségtelen, hogy Orbán illiberalizmusa veszélyt jelent az Unióra.

„Hosszú utat kellene megtennünk, vissza az időben, hogy találjunk egy olyan magyar vezetőt, aki ennyire fontos volt az európai történelemben.

Az Európai Történelem Házában ülünk. És ez azért van, mert ő lett a szimbolikus vezetője egy másik Európának.

A konzervatív, antiliberális, nacionalista, keresztény, szociálisan konzervatív Európának”

– mondta a történész, hozzátéve, hogy többek között Matteo Salvinivel vagy Marine le Pennel a magyar kormányfő „nagyon fontos tendenciát képvisel” az EU-ban.

A professzor „becstelen okosságnak” nevezte, hogy Orbán nagyobb szuverenitásról beszél, miközben az EU-ban marad az előnyök miatt.

„Tehát bizonyos értelemben a britek hülyesége, és az, hogy kiléptek az unióból őszintébb volt” – mondta Timothy Garton Ash.

(Euronews nyomán)

Valódi Hírek