Kiakadt a volt külügyminiszter: Schmidt Mária „bárdolatlan” és formailag hibás levelet írt Boris Johnsonnak

Szerinte kormányközeli személyként senki nem írhat ilyen levelet egy szövetséges ország vezetőjének.

Ahogy arról beszámoltunk, Boris Johnson brit miniszterelnök Twitter-bejegyzésben bírálta a magyar ultrák viselkedését, amit az angol-magyar meccsen tanúsítottak. A brit miniszterelnök azt írta, teljesen elfogadhatatlannak tartja, hogy az angol játékosokat rasszista abúzus érte Magyarországon a vb-selejtező során.

Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója később nyílt levélben üzent a brit miniszterelnöknek, akinek többek között azt írta, hogy az angol játékosok hergelték a magyar szurkolókat, azzal, hogy a rasszizmus elleni tiltakozásuk jeleként letérdeltek a mérkőzés előtt.

„Maga egy kis, széteső ország élén áll, és hogy törődjön bele és söprögessen a saját háza táján”

– fogalmazott Schmidt a Johnsonnak szóló levelében.

Schmidt levele a Klubrádió reggeli adásában is szóba került, Jeszenszky Géza volt külügyminiszter elmondta, úgy véli, kormányközeli személyként senki sem írhat olyan levelet, mint amilyet az igazgató írt Boris Johnsonnak.

Az Antall-kormány külügyminisztere szerint

a levél nem egyszerűen udvariatlan, hanem szó szerint bárdolatlan volt.

Jeszenszky elmondta, emellett azoknak a formai követelményeknek sem felelt meg, amelyeket egy szövetséges nagyhatalom első emberének címzett levélben illik betartani. Szerinte

a levél igazán káros voltát az adja, hogy nem egy magánember, vagy rosszul tájékozott történészről van szó, hanem egy, a magyar kormányhoz közel álló emberről.

A korábbi külügyminiszter úgy látja, hogy odamondani valakinek nem politika, és nem diplomácia, ezért reméli, hogy nem kerül a levél a címzett kezébe, mert az az egész ország rossz hírét kelti.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek