Nemes Gábor: Kovács Úr! Válaszokat várunk!

Dagad a botrány.

A kegyelmi botrányról

Folyamatosan beszámolunk a február elején kirobbant ped0filbotrányról és annak politikai következményeiről. Két hete komoly visszhangot kapott, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon ped0fil igazgatójának sz*xuális zaklatásait eltussolni próbáló igazgatóhelyettesnek 2023 tavaszán. Az eset kiderülését követően egy héttel később, múlt szombaton mondott le a köztársasági elnök és a kegyelmi kérvényét ellenjegyző volt igazságügyi miniszter, Varga Judit. Pár nappal később a kegyelmet javasló exminiszter, Balog Zoltán is megbukott.

Nemes Gábor nyílt levelet írt Kovács Péternek a kegyelmi botrányt követően

Nyílt levélben küldött kérdéseket Kovács Péternek, a XVI. kerület fideszes polgármesterének, – aki a tavalyi miniszterelnöki évértékelő után a Fidesz utasításának fontosságáról értekezett – Nemes Gábor, a DK helyi önkormányzati képviselője. Nemes arra kíváncsi, kapott-e pártutasítást Kovács a miniszterelnöki évértékelőre vonatkozóan.

Kapcsolódó: Nemes Gábor felkérdezte a fideszes vezetőt a kegyelmi botrány után: Kapott-e központi utasítást az évértékelőn?

A politikus továbbra is válaszokat vár

Nemes Gábor nyílt levele után, most egy Balog Zoltán idézettel kapcsolatban szólította fel a polgármestert. Azt írta, Balog püspök lemondásával rá hárul annak a felelőssége, hogy ez az idézet továbbra is ott marad-e, vagy lekerül a szobrok talapzatáról.

„Bűnrészessé válik vagy hajlandó a gyermekek védelmében az igazság oldalára állni?”

– tette fel kérdését a polgármesternek Nemes Gábor.

Írását teljes terjedelmében alább közöljük:

Nyílt levelet írtam Kovács Péter, XVI. kerület polgármesterének. Közismert tény, hogy Budapest XVI. kerületében a Reformátorok terén lévő szobrok talapzatán ott »ékeskedik« a Zsinat lelkészi elnökségéről lemondott Balog Zoltán idézete. Nem kérdés, hogy a történtek után ez az idézet nem maradhat ott egy köztéri szoborcsoport talapzatán.

Az ember azt gondolná, hogy egy felelősen gondolkodó polgármester a saját kerületében képes kontrollálni egy köztéri emlékhely, a Reformáció 500. évfordulójára megépített emlékpark, szoborcsoport hitelességének értékállóságát. Kovács Péter aktív résztvevője volt a 2017-ben átadott Reformátorok tere megnyitó ünnepségének. Kovács többek között arról beszélt, hogy a reformátorok 500 évvel ezelőtt a vallást, a hitet nem eldobták, hanem újraformálták.

A polgármesternek egy nagyon egyszerű kérdést tettem fel, idézem:

Balog Zoltán lemondásával önre hárul annak a felelőssége, hogy ez az idézet továbbra is ott marad-e, vagy lekerül a szobrok talapzatáról.

Bűnrészessé válik vagy hajlandó a gyermekek védelmében az igazság oldalára állni?

Kovács Péter, a kerület vezetőjeként felelős azért, ami a kertvárosban, a köztereken történik. Ehhez képest Kovács arról tájékoztatott, hogy

»a reformátorok emlékművét nem a XVI. kerületi Önkormányzat állíttatta, ahhoz anyagilag nem járult hozzá. Sem a szoborkompozíció kialakításában, sem a szökőkút kialakításában, sem a szökőkút talapzatán szereplő szövegek, idézetek kiválasztásában, kialakításában nem vett részt sem az Önkormányzat, sem én«.

Mosom kezeimet szokták mondani. Kovács akár azt is mondhatta volna, hogy bárki, bármikor az erkölcsi, hitelességi normákat is felrúgva a köztereken olyan időtálló, a közösség értékrendjével élesen szembemenő üzeneteket is kőbe véshet, mely az idők folyamán bemocskolódott, de annak fennmaradása kizárólag az emlékhely készítőinek felelőssége. A közelmúltból is hozhatnánk arra példát, hogy ez nem egészen így van.

Polgármester úr!

Nem válaszolt a kérdésemre:

Bűnrészessé válik vagy hajlandó a gyermekek védelmében az igazság oldalára állni?

2017-ben Ön ott volt. Tudnia kell, hogy mit képviselt akkor és mit mondott azon az ünnepségen. Megváltoztak a dolgok. Újra kellene reformálnia akkori gondolatait és tegyen meg mindent azért, hogy a besározódott idézet eltűnjön. Vállalja nyíltan és ítélje el a történteket.

Ha ezt nem teszi meg, akkor azt kell mondanom, hogy Ön gyáva

és csak a központ által meghatározott „erkölcsi” normákat tudja, akarja betartani.”

Nemes Gábor

Valódi Hírek