Tiltakoznak az ombudsman döntése ellen Káslerék: Mégis kifizettetik a PCR-tesztet a műtétre várakozókkal

Az ombudsman szerint jogsértő a kásleri rendelkezés, mégsem vonják vissza.

Beszámoltunk róla, hogy az alapvető jogok biztosa szerint sérti a jogállamiság elvét, nem felel meg a jogbiztonság követelményeinek, sértheti az emberi méltósághoz való jogot és sérti az egyenlő bánásmód elvét az a Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere által hozott rendelkezés, amely szerint kifizettetik a műtétre váró betegekkel a PCR-tesztet.

Az alapvető jogok biztosa ezért felkérteKásler Miklóst, hogy a májusi utasításait és az ügyben kiküldött körleveleit vonja vissza.

Az ATV szerda reggel megjelent riportjában ugyanakkor arról számolt be, hogy a TASZ jogásza szerint a kormányra nézve nem kötelezőek az ombudsman állásfoglalásai.

Asbóth Márton elmondta,

„annyira nem, hogy a kormány már ki is fejezte a tiltakozását. Közölték, hogy nem értenek egyet az ombudsmannal és az ő álláspontjukkal ellentétes tartalommal fognak jogszabályt alkotni.”

Azaz a PCR-tesztet továbbra is ki kell fizetni minden oltatlan műtét előtt álló páciensnek, ez alól kivételt csak a gyereküket kísérő oltatlan szülők jelentik. A TASZ szerint az alapvető szolgáltatásokhoz, mint az egészségügyhöz való jog nem korlátozható, így az új kormányrendelet még okozhat problémákat.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek