A vadászkiállítás árából könnyedén meg lehetne menteni a Velencei-tavat, de kormány szerint nincs rá pénz

Prioritások.

Nem tudja támogatni a kormány a Velencei-tó vizének pótlását, holott a rendkívül alacsony vízszint miatt nagyon nagy szükség lenne arra – erről beszélt Tessely Zoltán a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Fehérvár TV riportjában (a videóban 14:44-től) – szúrta ki a Portfolio.

Tessely szerint a normális szinthez képest 80 centiméter hiányzik idén a Velencei-tó vízszintjéből, ez azonban nem egyedi, 1993-ban és 2005-ben is hasonló volt a helyzet. A kormánybiztos szerint a tavon tapasztalt halpusztulás részben annak tudható be, hogy a tó kisterületű vízgyűjtője nagyon érzékeny a csapadékviszonyokra. Az elmúlt években pedig „félsivatagi” csapadékmennyiség volt a vízgyűjtő területen.

Tessely elmondta víz pótlására készítettek egy előterjesztést a kormánynak, mindenki abban bízott, hogy ezt akár rövidesen elfogadhatják, és megindulhat a tó feltöltése.

A tervet a gazdaság újraindításáért felállított operatív törzs is támogatta, így azt Szijjártó Péter külügyminiszter a kormány elé terjesztette.

A kormány szerint viszont a szükséges pénzeszköz olyan nagy mértékű, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani.

Tessely hozzátette,

a terv megvalósításához 40 milliárd forintra lenne szükség.

A kormány azonban a forrásokat elsődlegesen a gazdaság újraindítására szeretné fordítani, ezért halasztják a beruházást, de az előterjesztést nem utasították el. Így jelenleg nem megoldott a vízpótlás.

A Válasz Online néhány napja részletesen körüljárta a Velencei-tavat érintő problémát. Eszerint a tóból két év alatt a víz 44 százaléka tűnt el.

A VO cikke szerint a nyár eleji halpusztulás csak látványos tünete egy sokkal súlyosabb problémának: a Velencei-tóban idén alig van víz. A felmelegedés tönkreteszi a tavat, amit hosszú idő óta példátlan vízhiány sújt, de a hiányzó csapadék pótlására nincs gyors és egyszerű megoldás.

A gárdonyi önkormányzat ugyanakkor egyre több kerítéssel zárja el a vizet, így Agárdon partfal-rekonstrukció címen betonfallal vették körbe azt, holott egy éppen kiszáradó tó mellett elég nehéz azonosulni azzal az érvvel, hogy ez a hullámzástól véd.

Mindeközben a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által megálmodott, és kiemelt fontosságú rendezvénnyé nyilvánított Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás összesen 67 milliárd forintot emészt majd fel. Így a kiállításra 240 millió forintért rendelnek különböző szobrokat, többek között egy 16 méter magas és 20 méter széles, 10 tonna elhullajtott szarvasagancsból készülő kaput is felállítanak.

(Portfolio nyomán)

Valódi Hírek