Monumentális kaput készít 10 tonna szarvasagancsból a vadászati világkiállításra a NER-kedvenc szobrász

Tavaly 667 milliót kapott két munkára az MNB-től.

Szőke Gábor Miklós készíti el a 67 milliárdba kerülő vadászati világkiállítás üdvözlőkapuját 10 tonnányi szarvasagancsból — közölték szerdán a rendezvény Facebook-oldalán.

„A mai napon megérkezett a hullajtott agancsok első szállítmánya Szőke Gábor Miklós világhírű szobrászművész műhelyébe, aki egy monumentális, bőgő gímszarvasbika fejszobrát fogja megalkotni a különleges alapanyagból az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra.”

— írják a szervezők.

A 16 méter magas és 20 méter széles kapu a magyar vadászok összefogását és a nemzet egységét hivatott szimbolizálni, és a Hungexpo területén helyezik majd el. Elkészítéséhez 10 tonna elhullajtott szarvasagancsot használ fel az alkotó, amelyet magyar vadászok ajánlottak fel a rendezvényhez, ennek első szállítmánya érkezett meg most.

Szőke Gábor Miklós készítette többek közt a Fradi-sast a Groupama Aréna elé, de a 2017-es vizes világbajnokságon is láthatóak voltak alkotásai.

A 24.hu emlékeztet, hogy tavaly

a Magyar Nemzeti Bank rendelt tőle két szobrot mintegy 667 millió forintnyi közpénzért:

197 milliót fizetett egy harcoló medve–bika szoborért, egy harmincméteres ezüst színű felhőből kiugró kilenc óriási aranyszínű oroszlánt ábrázoló művet pedig 470 millióért készíthet el.

Tavaly a Super Bowlon az NFL-es Atlanta Falconsnak készített fémsólymát az egész világ láthatta.

Szőke Gábor Miklós pillanatok alatt vált az egyik legtöbbet foglalkoztatott alakjává, arról híres, hogy korábban falécekből, majd fémlapokból készíti munkáit.

(24.hu/444.hu nyomán)

(kiemelt kép: Kovács Tamás / MTI)

 

Valódi Hírek