Tiltakoznak a szakszervezetek Orbán legújabb aljassága ellen: Az ENSZ-hez és az Alapvető jogok biztosához fordulnak

Közös közleményben szólaltak fel az ellen, hogy a kormány betiltotta a légiforgalmi dolgozók sztrájkját.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Szakszervezetek Akciószövetsége csütörtök reggel közös közleményt adott ki, amelyben tiltakoznak az ellen, hogy Orbán Viktor hét elején egy rendelettel megtiltotta a légiforgalmi dolgozók által bejelentett sztrájkot.

A Szakszervezeti Akciószövetségbe tartozik az Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete is.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor rendelettel akadályozta meg a légiforgalmi irányítók tervezett sztrájkját kedden.

A rendeletek apropóját a Magyar Nemzetben hétfőn megjelent cikk adta, amely szerint munkabeszüntetésre készült a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete. A lap arról írt, hogy

a Hungaro Control és a légiforgalmisokat tömörítő szakszervezet nem tudott megegyezni a béremelések mértékéről,

ezért tárgyalások kezdődtek a sztrájkról a munkavállalókkal. A szakszervezet ugyanis kevesellte az ígért 15 százalékos emelést.

A szakszervezeti szövetségeg szerint a magyar kormány

„ezzel újabb bizonyítékot adott arra, hogy ma Magyarországon a munkabeszüntetés alkotmányos jogának gyakorlását-, ahol csak tudja – minden eszközzel ellehetetleníti”.

A történtek miatt az említett szövetségek

az Alapvető jogok biztosához és az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetéhez fordulnak jogorvoslatért.

Emellett felszólították a kormányt, mint a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zártkörűen Működő Részvénytársaság egyetlen részvényesét, hogy a sztrájkjog indokolatlan korlátozása helyett tevékenyen vegyen részt a légiforgalmi irányítók bértárgyalásán, amelynek során állapodjanak meg abban, hogy a COVID-elleni védekezéshez elengedhetetlen eszközök szállítása egy esetleges sztrájk alatt is zökkenőmentesen történjen.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán szerdán a légiforgalmi dolgozók sztrájkjának betiltásával kapcsolatban úgy fogalmazott, azzal “Orbán bilincsbe verte a magyar dolgozókat”, ezért a szakszervezetek számára elfogadhatatlan egy ilyen döntés.

Valódi Hírek