Kiborult a szakszervezeti alelnök Orbán aljasságán: „A miniszterelnök bilincsbe verte a magyar dolgozókat!”

Uniós alapjogot törölt el a kormány.

„Orbán bilincsbe verte a magyar dolgozókat” — így kommentálta a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, hogy a miniszterelnök rendeletben tiltotta be a légiforgalmi irányítók sztrájkját.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor rendelettel akadályozta meg a légiforgalmi irányítók tervezett sztrájkját kedden.

A rendeletek apropóját a Magyar Nemzetben hétfőn megjelent cikk adja, amely szerint munkabeszüntetésre készült a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete. A lap arról írt, hogy

a Hungaro Control és a légiforgalmisokat tömörítő szakszervezet nem tudott megegyezni a béremelések mértékéről,

ezért tárgyalások kezdődtek a sztrájkról a munkavállalókkal. A szakszervezet ugyanis kevesellte az ígért 15 százalékos emelést.

„Felháborított bennünket a hír.

Magyarországon már így is eléggé korlátozottak a sztrájkjogok.

A veszélyhelyzetre tekintettel, a rendeleti kormányzás lehetőségével élve uniós alapjogot töröltek el egyik pillanatról a másikra. A szakszervezetek számára elfogadhatatlan egy ilyen döntés”

— mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a 24.hu-nak az üggyel kapcsolatban. Hozzátette, egy olyan országban, ahol a munkavállalók jogai amúgy is igen sérülékenyek, a rendeleti tiltás biztosan nem megfelelő eszköz.

„A magyar miniszterelnök a külföldi tulajdonosnak kedvezve gyakorlatilag bilincsbe verte a magyar dolgozókat és a szakszervezetüket”

— fogalmazott. Hangsúlyozta: értik, hogy fontos a gazdaság újraindítása, de ha tényleg fontos, akkor a bérekről a munkáltatónak kell megegyezni a szakszervezetekkel.

Úgy véli, az nem megoldás, ha az állam beavatkozik az ügyükbe, a dolgozók kezéből a nyomásgyakorlás egyetlen eszközét kivéve.

 

Valódi Hírek