Figyelmeztetést adott ki a WHO: „Rendkívüli óvatosságra” intenek a harmadik oltással kapcsolatban

A Világszervezet szerint a harmadik dózis igazságtalan azokkal szemben, akik még az elsőt sem kapták meg.

„Rendkívüli óvatosságra” intette tagállamait a koronavírus elleni védőoltások harmadik dózisának beadásával kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hozzátéve, hogy a harmadik oltás nem segíti elő a méltányosabb globális vakcinaelosztást sem.

„A tudományos adatok jelenleg nem igazolják egy harmadik, megerősítő dózis beadásának szükségességét,

ami ezenkívül növeli az egyenlőtlenséget is, miközben számos fejlődő országnak még a fertőzés szempontjából legveszélyeztetettebb lakosait sem sikerült beoltatnia”

– mondta Didier Houssin, a WHO Covid–19-cel foglalkozó vészhelyzeti bizottságának vezetője.

A globális járványhelyzet elemzése miatt csaknem háromhavonta ülésező testület azt is javasolta a tagállamoknak, hogy „komolyan vegyék fontolóra” a fizikai távolságtartásra vonatkozó intézkedések megtartását a növekvő esetszámok és a SARS-CoV-2 koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsának terjedése miatt.

A bizottság emellett azzal a kéréssel fordult a kormányokhoz, hogy támogassák a WHO-t azon felhívásának megvalósításában, hogy

a méltányosabb globális vakcinaelosztás által az összes ország lakosságának legalább 10 százalékát be tudják oltani szeptemberre.

Mi is beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában jelentette be, hogy

augusztus végétől a kormány lehetővé teszi a harmadik oltás beadatását a koronavírus ellen.

A kormányfő elmondta, megoszlanak a vélemények a harmadik oltás fontosságáról, azonban hozzátette, hogy a harmadik dózis biztosan nem árt. Éppen ezért lehetővé teszik a harmadik vakcinaadag felvételét, legalább négy hónappal a második dózis beadása után.

Közlése szerint háziorvosi javaslatra 4 hónapnál kevesebb idő elteltével is be lehet adatni a harmadik adagot, és

az orvosokra bízzák, melyik vakcinatípust alkalmazzák harmadikként a pácienseknél.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek