Elmagyarázta a szakértő: Így fog zajlani a kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen

Bíróságra kerül az ügy, ha Orbánék nem engednek

Beszámoltunk róla, hogy csütörtökön az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a júniusban elfogadott melegellenes törvény miatt.

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő az ATV Start című műsorában elmondta, Magyarországra nézve a kötelezettségszegési eljárás azt jelenti, hogy a szerdán érkezett első levélben Brüsszel tájékoztatást kér arról,

milyen indokok vezették a magyar kormányt a törvényhozatalhoz, és meg tudja-e védeni az álláspontját.

Illetve a hivatalos levélben kifejtik azt is, mi az alapvető kifogásuk a melegellenes törvénnyel kapcsolatban, és hogy annak melyik pontját vitatják.

Szent-Iványi szerint a kifogás vonatkozhat arra, hogy a törvény sérti az LMBTQ-közösség tagjait, ezért alapjogi értelemben véve támadható, de vonatkozhat az audiovizuális korlátozásokra is.

A bizottsági levélre a magyar kormánynak választ kell adnia, majd amennyiben nem hajlandók engedményeket tenni vagy megállapodni Brüsszellel,

akkor jön a bírósági szakasz.

A külpolitikai szakértő beszélt arról is, a melegellenes törvény milyen hatással lehet a helyreállítási alap kifizetéseire. Szent-Ivány szerint a mostani eljárásban burkoltan benne van, hogy

abban az esetben, ha nem jutnak megállapodásra, kezdeményezhetik a pénzügyi támogatások felfüggesztését.

Jogi szempontból azonban, ahogy azt korábban Vera Jourová, a Bizottság alelnöke is elmondta, a kettő nem függ össze.

Szent-Iványi szerint ugyanakkor nem véletlen, hogy a magyar helyreállítási terv elbírálása a jelek szerint akár szeptemberig is elhúzódhat, hiszen hiába nem függ össze a kötelezettségszegési eljárás a törvénnyel, valójában van kapcsolat a kettő között. A bizottság ugyanis arra hivatkozott, hogy a rendeletnek nem felel meg a magyar terv.

„A magas korrupciós kockázatra hivatkozva nem vonhatják meg tőlünk a pénzt, de felfüggeszthetik a kifizetést, akár évekre”

– mondta Szent-Iványi István.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek