Kiderült, alkalmazhatja-e az EU a jogállamisági mechanizmust a melegellenes törvény miatt

Vera Jourová pénzügyi szankciókat és az Európai Unió Bíróságának eljárását is belengette a törvény miatt.

Szinte kizárt, hogy Magyarország költségvetési pénzeket veszítsen a melegellenes részekkel kiegészített pedofiltörvény miatt – tudta meg az Euronews Vera Jourovától, az Európai Bizottság alelnökétől szerdán Brüsszelben.

„Ha elolvassuk a szabályozást, kiderül, ilyen eseteket nem látott előre a a jogalkotó. Már pedig ragaszkodnunk kell a jogszabály szövetgéhez. A jogállamisági fékrendszert másfajta jogsértések esetében lehet beindítani az adott országban”

– mondta a Bizottásg alelnöke újságírói kérdésre.

A jogállamisági mechanizmus célja ugyanis az uniós költségvetés és a közösségi értékek védelme, így például rendszerszintű hiányosságok esetén felfüggeszthetik a kifizetéseket a kérdéses tagállamoknál. A jogszabályt azonban nem a Fidesz által június elején elfogadott melegellenes törvényhez hasonló esetekre készítették.

Jourová elmondta, Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz hasonlóan ő is szégyenteljesnek tartja a törvényt. Éppen ezért

egy másik úton indult el az ügyben és eltökélt a gyors fellépést tekintve.

Az alelnök közölte, levelet küldött Magyarországra, amelyben kifejti a törvénnyel kapcsolatos jogi aggályait. Jourová szerint abban az estben, ha a magyar válasz nem lesz kielégítő és a törvény életbe lép, a bizottság is továbbléphet.

„Ez az Európai Unió Bíróságának eljárásához vezethet és pénzügyi szankciókkal végződhet”

– magyarázta az uniós biztos.

(Euronews nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/06/25/kikeszult-orban-brusszelben-izekre-szedtek-az-unios-vezetok-a-melegellenes-torveny-miatt

Valódi Hírek