Most érkezett: Minden jel szerint őszre csúszik Orbánék helyreállítási tervének elfogadása

Az Európai Bizottság 12 tagország tervét fogadta el, a magyar azonban nincs közöttük.

Az európai uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa, az Ecofin kedden elfogadta 12 tagállam nemzeti helyreállítási tervét, amelyek fő célja a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpra állás finanszírozása – közölte az MTI kedd délután.

A 27 uniós tagállam közül az elsők között Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Görögország, Németország, Olaszország, Lettország, Luxemburg, Portugália, Szlovákia és Spanyolország kapott zöld utat ahhoz, hogy a vissza nem térítendő támogatásokra és a hitelekre vonatkozó, legfeljebb 13 százalékos előfinanszírozást engedélyező megállapodásokat írjanak alá.

A további kifizetéseket attól tették függővé, hogy a nemzeti kormányok teljesítik-e a zöld és digitális reformokra vonatkozó kötelezettségvállalásokat, illetve az elköltött pénzek megfelelnek-e az EU által előre meghatározott céloknak.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke a testület keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a bizottság a lehető leggyorsabban el fogja bírálni azon tagállamok helyreállítási tervét, amelyek már hivatalosan benyújtották azt. Bulgáriával és Hollandiával további tárgyalásokat folytatnak, mivel még nem véglegesítették terveiket.

Dombrovskis hozzátette, négy vagy öt tagállam esetében a pénzügyminiszterek július 26-i, rendkívüli ülésén adják majd meg a jóváhagyást, Magyarországot viszont nem említette ezek között.

Az Eurológus szerint ez valószínűsíti, hogy

a 2511 milliárd eurós magyar igényről csak ősszel születik döntés.

A bizottsági alelnök elmondta, Európai Bizottság még nem fejezte be a

magyar terv értékelését, de folyamatos kapcsolatban áll az illetékes magyar hatóságokkal, és a határidő két hónapos meghosszabbításának elfogadását fogja kérni tőlük.

Az Eurológus megkérdezte az Európai Bizottságot, hogy a magyar helyreállítási alaphoz köze van-e a melegellenes törvénynek. Ezzel kapcsolatban Arianna Podesta szóvivő azt mondta, hogy a helyreállítási tervekkel kapcsolatos eljárás és a vitatott magyar szabályozással kapcsolatos vizsgálat két párhuzamos, de külön kezelt ügy.

A Bizottság folytatja a magyar helyreállítási terv mélyreható értékelését a rendeletben meghatározott 11 kritérium alapján. Minden tagállamra ugyanazok a kritériumok vonatkoznak.

Podesta hozzátette, gondoskodnak arról, hogy az új magyar törvény „ne befolyásolja a magyar helyreállítási és rugalmassági tervben szereplő intézkedések végrehajtását”.

(mti/eurológus nyomán)

Valódi Hírek